Kolapaj med röda vinbär och flingsalt

70
10
Kolapaj med röda vinbär och flingsalt

Flingsalt överraskar i denna gudomliga kolapaj med kanel. Säsongens röda vinbär och vispad crème fraiche gör det till en riktig drömdessert!

Ett recept från:
Buffé nr 8, 2012

Kolapaj med röda vinbär och flingsalt

Ingredienser

8 portioner

Pajdeg

125 g smör
1 dl socker
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 tsk kanel

Kolafyllning

3 dl vispgrädde
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl ljust muscovadosocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
75 g smör
1/2 tsk flingsalt

Till servering

2 dl crème fraiche (34 %)
3 dl repade röda vinbär eller lingon
kanel

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: gör en glutenfri pajdeg, ex genom att byt ut vetemjöl mot mandelmjöl, kokosmjöl eller glutenfri mjölmix.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör, grädde och crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut grädde mot havre-, soja- eller risbaserad ersättningsprodukt. Byt ut creme fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

70

Kommentarer

Malena

2022-10-22

Nu har jag bakat den här pajen tre gånger. Brukar inte ha några problem att följa recept men det har skitit sig varje gång. Degen till botten går inte ihop sig eller skär sig så allt smör separeras. Går knappast att trycka ut så det blir en kant på 4 cm. Har testat två gånger med glutenfritt (mjölmix och mandelmjöl) och en sista gång idag med vetemjöl och det blir samma resultat. Smöret rinner ut från pajformen. Vet inte om det är något fel på smöret men något är galet om alla andra har lyckats med sina pajdegar…

Lovisa

2021-09-24

Ah herregud....🤤🤤🤤 Jag nästan svimmade när jag smakade på den färdiga kolasmeten....😍 Så lättlagat recept oxå!😀 TACK!!!

Stefan

2021-08-05

Hej! Varför kan ni inte skriva in till vilken temperatur kolan ska kokas? Undrar Stefan

Redaktionen ICAse

2021-08-06

Hej Stefan! Tack för din fråga! Kolafyllningen ska hålla en temperatur på mellan ca 116-122°C beroende på hur fast du vill ha fyllningen, ju högre temperatur desto fastare konsistens. Lycka till med bakningen! Hälsningar Elina