Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Avancerad

Kokt kolja med ägg, pepparrotssås och dragonpotatis

Mild kokt kolja i en makalös sås med smakrik pepparrot och syrligt vitt vin. Till det serverar du pocherade ägg och härlig aromatisk dragonpotatis. Smaklig måltid.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2002
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skär koljafileerna i 8 bitar (för 4 port). Sätt ihop dem två och två med ett litet träspett eller långa tandpetare. Koka upp buljongen med vin, gul lök, timjankvist och vitpepparkorn.
  2. Sås: Koka upp vin och buljong. Vispa i smöret, skuret i bitar. Vispa i äggulan och tillsätt pepparroten. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan. Såsen ska sedan sjudas upp strax före serveringen.
  3. Potatis: Skala och skär potatisen i tärningar. Koka dem mjuka i saltat vatten och låt dem rinna av i durkslag.
  4. Skala och strimla löken fint och plocka/dra dragonbladen av kvistarna.
  5. Värm potatisen i smöret, lägg i löken och stek ytterligare någon minut på svag värme och rör sedan i dragonbladen. Salta och peppra.
  6. Ägg: Koka upp vattnet, tillsätt ättiksprit och salt. Knäck äggen i en kopp, vänd dem försiktigt ner i det nyss kokande vattnet och sjud dem i 3 minuter. Gör ett ägg i taget. Ta upp dem. Lägg dem ev i ljummet vatten för varmhållning. Ett alternativ är att löskoka äggen på vanligt sätt med skal.
  7. Lägg fiskbitarna i ett lager i en låg och vid kastrull. Har man ingen sådan tar man två små kastruller. Häll på den heta buljongen. Tänk på att buljongen måste täcka fisken. Precis när det börjar koka igen drar man kastrullen av plattan och låter den stå i ca 3 minuter eller tills fisken är färdig.
  8. Hetta upp såsen. Lägg upp potatisen på varma djupa tallrikar. Lägg upp fiskbitarna och dra ut stickorna. Placera ett ägg på potatisen och häll såsen över fisken. Salta lite på ägget. Lägg fram en sked så att man kan äta upp den underbara såsen. Om såsen känns för tunna kan den redas med 1-2 msk ljus maizenaredning.

För alla

Läs ingrediensera på buljongen. Rätten är fri från gluten men innehåller laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt margarin i stället för smör i såsen.

Tips

Försök att få tag i färsk dragon, man kan använda torkad men det är stor skillnad i smak. Koka inte såsen, då koagulerar äggulan och såsen blir grynig. Skulle detta ändå ske, sila såsen genom en finmaskig sil.

Ingredienser

Portioner: 4
  • ca 600 g koljafiléer
  • 7 1/2 dl fiskbuljong (fond eller tärning + vatten)
  • 2 1/2 dl vitt vin
  • 1 gul lök
  • 2 timjankvistar
  • 1 msk vitpepparkorn
Pepparrotsås
  • 2 dl vitt vin
  • 1 dl fiskbuljong (fond eller tärning + vatten)
  • 50 g smör
  • 1 st äggula
  • 2 msk riven pepparrot
  • salt
  • peppar
Dragonpotatis
  • 8 potatisar
  • 1 schalottenlök
  • ca 6 kvistar färsk dragon eller torkad (6 kvistar färsk motsvarar 1 msk torkad)
  • 2 msk smör
  • salt och peppar
Pocherade ägg
  • 1 1/2 l vatten
  • 4 ägg
  • 1 msk ättiksprit (12%)
  • 1 tsk salt
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?