Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Kokoskyckling med fruktigt pilaffris

Våga bjuda på kycklingben istället för -filé när det vankas fest. Med knaprig kokos, orientaliskt pilaffris och yoghurtsås med sweet chili blir det en måltid att minnas!

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2012
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Torka av kycklingen med hushållspapper.
  2. Blanda mjöl, chilipulver, salt och peppar på en tallrik. Sprid ut kokosen på en annan tallrik. Vispa upp äggen i en djup tallrik.
  3. Vänd kycklingbenen ett i taget först i mjöl, doppa dem sedan i äggvispet och rulla till sist i kokos.
  4. Stek kycklingbenen i omgångar i rikligt med smör i en stor stekpanna tills de fått färg runt om. Passa så inte paneringen bränns. Lägg över i en ugnssäker form.
  5. Sätt ugnen på 200°C. 
  6. Fruktigt pilaffris: Skala och finhacka lök och vitlök. Dela, kärna ur och tärna paprika och äpple.
  7. Fräs lök och vitlök i olja i en kastrull. Tillsätt riset och fräs ytterligare ca 2 minuter. Häll på vatten och kycklingfond. Tillsätt kanelstång och kardemumma.
  8. Låt småkoka under lock tills riset är färdigt, se förpackning för tid. Slå ev på mer vatten om det behövs.
  9. Tillsätt paprika och äpple när 2 minuter av koktiden återstår. Smaka av med salt och peppar. Blanda ner myntan strax före servering. Gör klart kycklingen under tiden.
  10. Lägg kycklingen i en ugnssäker form. Stek färdigt mitt i ugnen ca 15 minuter. Skär ett snitt i den tjockaste delen och kontrollera att klar köttsaft kommer ut.
  11. Sweet chili-yoghurt: Blanda matyoghurt, finrivet skal av lime, färskpressad limejuice och sweet chilisås. Smaka av med salt.
  12. Servera med pilaffriset och gärna sweet chili-yoghurt.

 För alla

Gör glutenfri: ersätt vetemjölet med glutenfri mjölmix.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett och matyoghurt, kontrollera fonden.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett, kontrollera fonden. Ersätt matyoghurt med mjölkfritt alternativ, t ex Sour Supreme.
Gör äggfri: bryn kycklingen utan äggpanering och strö över kokos vid ugnsstekningen. Kontrollera fonden.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 900 g kycklingben
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 3 dl riven kokos
  • 2 ägg
  • smör till stekning
Fruktigt pilaffris
  • 3 dl ris (t ex basmati)
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja till stekning
  • 5 dl vatten
  • 1 gul paprika
  • 1 röd paprika
  • 1 äpple (t ex aroma)
  • 1 1/2 msk konc kycklingfond
  • 1 kanelstång
  • 1/2 tsk stött/malen kardemumma
  • 1 msk strimlad färsk mynta
  • salt och peppar
Sweet chili-yoghurt
  • 2 dl matyoghurt (10 %)
  • finrivet skal av 1 lime
  • 1 msk färskpressad limejuice
  • 2 msk sweet chilisås
  • salt
Lägg till i inköpslistan