Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Knäckig äppelpudding med apelsin

Lättlagad dessert med proffskänsla är denna vaniljpudding med äpple, citron, apelsin och kanel. Få till det rätta ”knäcket” i täcket med hjälp av en gasbrännare.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2012
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
  3. Koka upp grädde och mjölk med vaniljfrön, vaniljstång, kanelstång samt citron- och apelsinskal i en kastrull. Ta från värmen och låt stå 20 minuter.
  4. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor.
  5. Vispa äggulor och socker pösigt.
  6. Sila ner gräddblandningen lite i taget i äggvispet under omrörning. Häll smeten i ugnssäkra portionsformar eller koppar (à ca 1 1/2 dl per portion). Lägg 4–5 äppelklyftor i varje.
  7. Ställ formarna i en ugnssäker form fylld med vatten (vattenbad). Grädda mitt i ugnen ca 60 minuter, tills smeten blivit dallrig. Låt stelna i kylen minst 3 timmar.
  8. Vid servering: Sätt ugnen på 250°C, grill.
  9. Blanda socker och rå-/rörsocker. Strö sockerblandningen över formarna. Ställ dem högt upp i ugnen, men låt ugnsluckan vara lite öppen. Låt stå tills sockret smält och fått fin färg. Passa noga så det inte bränns. Eller bränn av sockret med gasbrännare.
  10. Servera puddingen med en kula vaniljglass. Strö över lite kanel på glassen.

För alla

Fri från gluten. Innehåller ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde, mjölk och glass.
Gör mjölkproteinfri: byt grädde och mjölk mot soja eller havrebaserade ersättningsprodukter. Servera med mjölkfri glass.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 3 dl vispgrädde
  • 1/2 vaniljstång
  • 1 1/2 dl mjölk (3 %)
  • 1 kanelstång
  • finrivet skal av 1/2 citron
  • finrivet skal av 1/2 apelsin
  • 2 små äpplen (t ex aroma eller ingrid marie)
  • 4 äggulor
  • 1 dl socker att vispa med äggulorna
Till servering
  • 2 msk socker
  • 2 msk rårörsocker eller rårörsocker
  • vaniljglass
  • kanel
  • 2 msk socker
Lägg till i inköpslistan