Gammaldags Janssons frestelse

Betyg 4.5 av 5.68 personer har röstat
Receptet har 15 kommentarer
Gammaldags Janssons frestelse

En gammaldags Janssons frestelse som smakar precis som den ska! Denna klassiska Jansson görs på potatis, lök, ansjovis, grädde och mjölk - inga konstigheter. Toppas med ströbröd såklart, för den gyllene krispiga ytan. Denna Jansson passar perfekt på ett klassiskt julbord.

Ett recept från:
Buffé nr 11, 2018

Gammaldags Janssons frestelse

Ingredienser

8 bufféportioner
3 gula lökar
1 1/2 kg fast potatis
5 msk smör
3 burkar ansjovisfiléer (à 100 g)
4 dl vispgrädde (40%)
2 dl mjölk
2 msk ströbröd

Gör så här

02:00:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

15 st
  • Janssons frestelse, Ansjovislåda. Bäst utan mjölk, använd hellre 6 dl grädde, eller mer, så blir det inte vattnigt utan krämigt istället. Var försiktig med ansjovisspadet, spad från 3 burkar ansjovisfiléer Grebbestad blir alldeles för salt, räcker med 1,5 burkspad. Grädden behöver inte kokas upp och löken behöver inte fräsas heller. Mosa alla ansjovisfiléerna för bättre fördelning. Klicka på rejält med smörklickar. Grädda 45-60 minuter i 225°. Tänk på aluminiumfolie mot slutet så blir den inte för svart.

    Jack

  • Snart klar ser bra ut, ska smaka Snart. Mmmm

    Lars

  • Den finaste kvinna som jag ska göra en fin middag och jag hoppas att du kommer att bli nöjd med den För jag älskar dig Anna och hon hem snart jag ligger och väntar på min älskade Anna

    Per-olov

  • Mycket gott men precis som några tidigare recensenter skriver så använder jag bara grädde och jag minskade ner receptet till 1/3 eftersom att det bara är jag som äter denna delikatess här hemma. OBS!! VIKTIGT TIPS OM MAN ANVÄNDER LAKTOSFRI GRÄDDE (enligt min erfarenhet) måste man räkna närmare dubbla tiden i ugn för att det ska ta ihop och bli krämigt. Jag hoppas det tipset räddar någon inför "jul-janssonsen" :)

    Jeanette

  • Den blir så himla god med fast potatis som går länge i ugnen. Ersätter precis som många andra mjölken med grädde och har inte fullt så mycket ansjovisspad i grädden. Det här receptet får topp-poäng!

    Pär

  • väldigt god, ingen mjölk bara grädde. Bra konsistens. blev godare och godare.

    Agneta

  • Gjorde exakt som det stod i receptet Men tycker den blev vattnig.

    Kristina

  • Kanonbra

    Jan

  • Jättegod, helt i min smak! Använder också bara grädden.

    Birgitta

  • Bra recept. Jag tar dock bara vispgrädde, inte mjölk, blir mer smak och mer krämig. Gör bara Janssons till jul, så då kan man använda vispgrädde med gott samvete.

    Carina

Näringsvärde per bufféportion

Energi2087 KJ / 500 kCal
Fett32 g
Salt2 g
Kolhydrater41 g
Protein10 g

Testa liknande recept

  • Janssons frestelse
    Betyg 4 av 5.642 personer har röstat
    Receptet har 88 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Lyxig Janssons extra allt
    Betyg 4.8 av 5.37 personer har röstat
    Receptet har 12 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Janssons frestelse med grönkål
    Betyg 4.8 av 5.10 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Jansson
    Betyg 3.2 av 5.41 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Janssons frestelse utan ansjovis
    Betyg 3.7 av 5.39 personer har röstat
    Receptet har 14 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Enkel Janssons frestelse
    Betyg 3.7 av 5.31 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad