Kladdkaka med chokladmousse, maräng och pistage

En himmelsk kladdkaka toppad med chokladmousse, kan det bli bättre? Den krämiga moussen innehåller ägg, mörk choklad, vispgrädde, smör och honung. Den ljuvliga chokladtårtan toppar du med hackade pistagenötter och maränger.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2006

Ingredienser
10 portioner
Botten
2 ägg
100 g smält smör
1 dl vetemjöl
3 dl strösocker
3 msk kakao
1 1/2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
100 g smält mörk choklad av bra kvalitet
1/2 dl hackade pistagenötter (gärna salta)
Mousse
3 dl vispgrädde
2 ägg
2 msk honung
200 g hackad mörk choklad av bra kvalitet
70 g smör
saltrostade pistagenötter (till servering)
krossade maränger (till servering)
Gör så här
00:00:00
00:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2690 KJ / 640 kCal
Kommentarer
38 stKan hela tårtan bakas dagen innan eller måste moussen lagas samma dag?
Eva elisabet
Hej Eva Elisabet! Det går fint att baka hela tårtan dagen innan. Förvara den i kylen och lägg på maränger och pistagenötter precis innan den ska serveras. Lycka till. Vänliga hälsningar Leif
ICA-köket
Hur stor springform?
Nova
Hej Nova! Ursäkta sent svar. Formen ska ha ca 24 cm i diameter. Hälsningar Elina
ICA-köket
Jättegod! Mäktig, räcker till ca 15 personer. Behövs absolut inte gelatin om du Vispar äggvitan hårt, vispar grädde hårt, vispa äggula och honung, smält smör och choklad i vattenbad låt svalna lite. Lycka till!
Britt
Tyckte denna tårta var suverän! Använde tipset ovan och lade två st gelatinblad i ägg- och chokladsmeten innan jag vände i grädden. Då blev moussen perfekt i konsistens. Tårtan var lätt att skära och servera och inte alls för stabbig för vår smak. Hade på jordgubbar och då blev den en perfekt midsommartårta.
Mia
Hur gör man för att få moussen fast? God och mäktig men svår att skära bitar av, tror jag smälter i lite gelatin nästa gång.
Camilla
Väldigt god men helt omöjlig att hantera. Jag gräddade botten i 16 minuter för att den inte skulle bli torr. Detta dagen innan. Dagen därpå gjorde jag moussen och tårtan fick stå kallt i flera timmar. Då vi senare tog fram skulle äta tårtan var den helt omöjlig att skära i bitar. En stor sked hade varit mer lämpligt. Nästa gång gör jag bara moussen eller bara kladdkakan. Kan också tipsa om att dra ner sockermängden i kladdkakan till 2-2,5dl.
Klara
Den var god men otroligt mäktig, hade med fördel kunnat minska på sockermängden. Då mitt sällskap inte är så förtjust i mörk choklad tog jag mörk choklad med hasselnötter i botten och ljus choklad i moussen. Eftersom kakan redan är så söt tyckte jag inte det passade med maränger ovanpå. Det behövs något syrligt för att balansera smaken så jag hade färska hallon istället. Blev uppskattat.
Adam
Hej Anette! I detta fallet räcker det BARA med att smöra formen, inget mjöl. Hälsningar Michelle
Ica-köket
Jättegod men satt fast i botten, hade smort och mj ölat. Hur gör man annars ?????
Annette
Jättegod och ganska enkel att göra. Vi lade ett tunt lager krossad maräng mellan kladdkakebottnen och moussen, det blev både vackert och gott.
Linda