Recept: Kikärtscurry med jordnötssmör
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 45 minuter

Kikärtscurry med jordnötssmör

7 röster

En imponerande kikärtscurry med jordnötter som bjuder smaklökarna på en härlig upplevelse. Curryn får hetta av chilin som steks ihop med grönsakerna där sedan kokosmjölken bryter av med en mjuk och len smak. Till servering finns nykokt ris, sallad lime och yoghurt som toppar denna rätt.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 18, 2015.

Ingredienser

  • 4 port ris

Kikärtscurry

  • 2 morötter
  • 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd spansk peppar
  • 1/2 msk olja
  • 1/2 msk curry
  • 400 ml kokosmjölk
  • 1/2 dl jordnötssmör
  • 2 förp kikärter (à 380 g)
  • 1 msk japansk soja
  • salt och peppar

Tillbehör

  • 1 kruka mynta
  • 1 isbergssalladshuvud
  • 1 lime
  • 2 dl matyoghurt

Så här gör du

  1. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  2. Kikärtscurry: Skala morötter, lök och vitlök. Riv morötterna grovt, hacka lök och vitlök.
  3. Dela, kärna ur och hacka chilin.
  4. Fräs grönsakerna mjuka i oljan i en stor stekpanna, krydda med curryn.
  5. Sänk värmen och rör i kokosmjölken och jordnötssmöret.
  6. Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Rör ner dem i pannan och låt det sjuda några minuter.
  7. Smaka av curryn med soja, salt och peppar.
  8. Tillbehör: Hacka myntan, strimla salladen och skär limen i klyftor.
  9. Servera curryn med ris, sallad, lime, yoghurt och toppa med mynta.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på jordnötssmöret. I övrigt är fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri matyoghurt.
Gör mjölkproteinfri: byt ut yoghurt till soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt.

Tips

Lägg den strimlade salladen i iskallt vatten en stund innan servering, så blir den extra krispig.