Khinkali – Georgiska dumplings

Khinkali är georgiska degknyten som fylls med olika innehåll, som exempelvis ost eller svamp. Här är recept på den mest traditionella varianten med en fyllning av kryddig köttfärs och lök.
Ett recept från:
Buffé nr 1, 2022

Ingredienser
ca 25 st
Dumplingdeg
9 dl vetemjöl
1 tsk salt
ca 5 dl hett vatten
Fyllning
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
300 g blandfärs
1 dl hackad koriander
1 dl hackad persilja
1/2 tsk mortlade fänkålsfrön
1/2 tsk malen koriander
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 krm chiliflakes
Till servering
persilja
chilisås
Gör så här
00:05:00
00:30:00
00:10:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
5 stJättegoda med vegofärs. Bra kryddning.
Marjaana
God kryddning, men slemmigt bröd. Jag skulle hellre lagt fyllningen i ett pajskal.
Frida
Jättegoda blev dom, men jag följde rådet att blanda fyllningen med vatten. Hade i 1,5 dl och hade nog kunnat haft i mer. Degen blev lite tjock, nästa gång ska jag rulla ut dem lite tunnare. Men smaken var otrolig. Hela familjen älskade dem.
Elisabeth
Blir lycklig bara av att läsa receptet. Jag var i Tbilisi 2019. Alldeles fantastiskt. Maten var underbar. Framför allt Khinkali, som blev en favorit. Tack Ica Buffé för receptet.
Elisabeth
Missa inte att tillsätta 1-2 dl vatten till köttfyllningen eftersom de färdiga knyten ska ha massa saft i sig! Man kan också ta annan färs, exempelvis någon nötfärs typ högrev. Det funkar bättre, blir mindre fettigt och godare enligt mig.
Maka