Kalvytterfilé med gräddkokt savojkål, murklor och rödvinssås
En suverän festrätt på kalv, som ges extra rik smak genom att man binder späck och kryddor runt köttet. Matchas till fulländning med gräddkokt savojkål, murklor och en mustig rödvinssås som pricken över i.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2012
Ingredienser
4 portioner
Kalvytterfilé
800 g kalvytterfilé (se Tips)
80 g tunt skivad lardo (smaksatt späck), pancetta eller bacon
2 tsk grovhackade enbär
2 krossade lagerblad
2 tsk stött pepparmix (gärna five peppers)
1/2 dl grovhackad bladpersilja
1/2 dl grovhackad timjan
1/2 citron
salt och peppar
smör och olja till stekning
Gräddkokt savojkål
5 dl vispgrädde
1 stjärnanis
400 - 500 g savojkål
1 burk kräftklor (murklor) 1 burk motsvarar ca 200 g varav 100 g avrunnen vikt
2 msk finhackad schalottenlök
smör och olja till stekning
Rödvinssås
100 g rotselleri
1 liten morot
1 liten rödlök
2 vitlöksklyftor
1 tomat
2 msk olivolja
1 dl balsamvinäger
3 dl rödvin
2 msk konc kalvfond
2 - 3 msk rönnbärsgelé
2 - 1 msk majsstärkelse (Maizena)
1 msk smör
vatten
salt och peppar
Gör så här
Kalvytterfilé
Gräddkokt savojkål och murklor
Rödvinssås
Tips
För ett förenklat sätt att binda upp köttet: Klipp steksnöre i flera lagom långa bitar för att kunna knyta runt köttbitarna. Knyt öglor jämnt fördelade på de respektive köttbitarna. Klipp bort snöret innan servering.
För alla
Kalvytterfilé:
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: stek i enbart olja eller byt smör mot laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: stek i enbart olja eller byt smör mot mjölkfritt matfett.
Gräddkokta murklor och savojkål:
Fri från gluten och ägg.
Gör laktos- respektive mjölkproteinfri: använd laktosfri grädde respektive t ex havre- eller sojabaserad gräddersättning och stek i enbart olja eller byt smör mot laktos- respektive mjölkfritt matfett.
Rödvinssås:
Fri från gluten.
Gör laktos- respektive mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i fonden. Byt smör mot laktos- respektive mjölkproteinfritt matfett.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden.
För alla
Kalvytterfilé:
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: stek i enbart olja eller byt smör mot laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: stek i enbart olja eller byt smör mot mjölkfritt matfett.
Gräddkokta murklor och savojkål:
Fri från gluten och ägg.
Gör laktos- respektive mjölkproteinfri: använd laktosfri grädde respektive t ex havre- eller sojabaserad gräddersättning och stek i enbart olja eller byt smör mot laktos- respektive mjölkfritt matfett.
Rödvinssås:
Fri från gluten.
Gör laktos- respektive mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i fonden. Byt smör mot laktos- respektive mjölkproteinfritt matfett.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden.
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Jag har lagat mat från grunden i 50 år och skulle vilja veta varför alla recept innehåller kalvfond. Är ICA-köket möjligen sponsrat av Bong? Det är inte kalvfondssås utan rödvinssås så byt ut 4 dl vatten mot rödvin. Tillsätt gärna persilja och en knivsudd fransk senap. Glöm inte att sila av alla rotsaker. Salta och peppra efter smak.
Inger
2024-04-20Det står att man ska se Tips för uppbindning av köttet, men under Tips står det bara För alla
Catarina
2017-03-25Hej Camilla! Vi ser att tryckfelsnisse varit i farten här, men 2-3 msk rönnbärsgelé blir lagom i detta receptet.
Redaktionen
2013-01-04