Kalvytterfilé med gräddkokt savojkål, murklor och rödvinssås

49
3
Kalvytterfilé med gräddkokt savojkål, murklor och rödvinssås

En suverän festrätt på kalv, som ges extra rik smak genom att man binder späck och kryddor runt köttet. Matchas till fulländning med gräddkokt savojkål, murklor och en mustig rödvinssås som pricken över i.

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2012

Kalvytterfilé med gräddkokt savojkål, murklor och rödvinssås

Ingredienser

4 portioner

Kalvytterfilé

800 g kalvytterfilé (se Tips)
80 g tunt skivad lardo (smaksatt späck), pancetta eller bacon
2 tsk grovhackade enbär
2 krossade lagerblad
2 tsk stött pepparmix (gärna five peppers)
1/2 dl grovhackad bladpersilja
1/2 dl grovhackad timjan
1/2 citron
salt och peppar
smör och olja till stekning

Gräddkokt savojkål

5 dl vispgrädde
1 stjärnanis
400 - 500 g savojkål
1 burk kräftklor (murklor) 1 burk motsvarar ca 200 g varav 100 g avrunnen vikt
2 msk finhackad schalottenlök
smör och olja till stekning

Rödvinssås

100 g rotselleri
1 liten morot
1 liten rödlök
2 vitlöksklyftor
1 tomat
2 msk olivolja
1 dl balsamvinäger
3 dl rödvin
2 msk konc kalvfond
2 - 3 msk rönnbärsgelé
2 - 1 msk majsstärkelse (Maizena)
1 msk smör
vatten
salt och peppar

Gör så här

Kalvytterfilé
Gräddkokt savojkål och murklor
Rödvinssås

Tips

För ett förenklat sätt att binda upp köttet: Klipp steksnöre i flera lagom långa bitar för att kunna knyta runt köttbitarna. Knyt öglor jämnt fördelade på de respektive köttbitarna. Klipp bort snöret innan servering.

För alla
Kalvytterfilé:
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: stek i enbart olja eller byt smör mot laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: stek i enbart olja eller byt smör mot mjölkfritt matfett.

Gräddkokta murklor och savojkål:
Fri från gluten och ägg.
Gör laktos- respektive mjölkproteinfri: använd laktosfri grädde respektive t ex havre- eller sojabaserad gräddersättning och stek i enbart olja eller byt smör mot laktos- respektive mjölkfritt matfett.

Rödvinssås:
Fri från gluten.
Gör laktos- respektive mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i fonden. Byt smör mot laktos- respektive mjölkproteinfritt matfett.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

49

Kommentarer

Catarina

2017-03-25

Det står att man ska se Tips för uppbindning av köttet, men under Tips står det bara För alla

Redaktionen

2013-01-04

Hej Camilla! Vi ser att tryckfelsnisse varit i farten här, men 2-3 msk rönnbärsgelé blir lagom i detta receptet.

Camilla

2012-12-29

Rödvinssåsen. Var kom rönnbärsgelen ifrån?? Den finns inte med bland ingredienserna.