Kalvytterfilé med gräddkokt savojkål, murklor och rödvinssås

Betyg 3.2 av 5.
49 personer har röstat
4
Kalvytterfilé med gräddkokt savojkål, murklor och rödvinssås

En suverän festrätt på kalv, som ges extra rik smak genom att man binder späck och kryddor runt köttet. Matchas till fulländning med gräddkokt savojkål, murklor och en mustig rödvinssås som pricken över i.

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2012

Kalvytterfilé med gräddkokt savojkål, murklor och rödvinssås

Ingredienser

4 portioner

Kalvytterfilé

800 g  kalvytterfilé (se Tips)
80 g  tunt skivad lardo (smaksatt späck), pancetta eller bacon
2 tsk  grovhackade enbär
2   krossade lagerblad
2 tsk  stött pepparmix (gärna five peppers)
1/2 dl  grovhackad bladpersilja
1/2 dl  grovhackad timjan
1/2   citron
salt och peppar
smör och olja till stekning

Gräddkokt savojkål

5 dl  vispgrädde
1   stjärnanis
400 - 500 g  savojkål
1   burk kräftklor (murklor) 1 burk motsvarar ca 200 g varav 100 g avrunnen vikt
2 msk  finhackad schalottenlök
smör och olja till stekning

Rödvinssås

100 g  rotselleri
1   liten morot
1   liten rödlök
2   vitlöksklyftor
1   tomat
2 msk  olivolja
1 dl  balsamvinäger
3 dl  rödvin
2 msk  konc kalvfond
2 - 3 msk  rönnbärsgelé
2 - 1 msk  majsstärkelse (Maizena)
1 msk  smör
vatten
salt och peppar

Gör så här

Kalvytterfilé
Gräddkokt savojkål och murklor
Rödvinssås

Tips

För ett förenklat sätt att binda upp köttet: Klipp steksnöre i flera lagom långa bitar för att kunna knyta runt köttbitarna. Knyt öglor jämnt fördelade på de respektive köttbitarna. Klipp bort snöret innan servering.

För alla
Kalvytterfilé:
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: stek i enbart olja eller byt smör mot laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: stek i enbart olja eller byt smör mot mjölkfritt matfett.

Gräddkokta murklor och savojkål:
Fri från gluten och ägg.
Gör laktos- respektive mjölkproteinfri: använd laktosfri grädde respektive t ex havre- eller sojabaserad gräddersättning och stek i enbart olja eller byt smör mot laktos- respektive mjölkfritt matfett.

Rödvinssås:
Fri från gluten.
Gör laktos- respektive mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i fonden. Byt smör mot laktos- respektive mjölkproteinfritt matfett.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.2 av 5.
49 personer har röstat

Kommentarer

Jag har lagat mat från grunden i 50 år och skulle vilja veta varför alla recept innehåller kalvfond. Är ICA-köket möjligen sponsrat av Bong? Det är inte kalvfondssås utan rödvinssås så byt ut 4 dl vatten mot rödvin. Tillsätt gärna persilja och en knivsudd fransk senap. Glöm inte att sila av alla rotsaker. Salta och peppra efter smak.

Inger

2024-04-20

Det står att man ska se Tips för uppbindning av köttet, men under Tips står det bara För alla

Catarina

2017-03-25

Hej Camilla! Vi ser att tryckfelsnisse varit i farten här, men 2-3 msk rönnbärsgelé blir lagom i detta receptet.

Redaktionen

2013-01-04

Testa liknande recept

Fiskdolmar med musslor i vin & grädde
Betyg 3.3 av 5.
6 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Fräst spetskål med bacon
Betyg 4.4 av 5.
29 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Rödvinssky
Betyg 3.4 av 5.
151 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Enkel rödvinssås
Betyg 2.8 av 5.
2988 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Fetaoströra
Betyg 3.9 av 5.
7 personer har röstat
Under 15 min att tillaga
Gratinerad savoykål med parmesan
Betyg 4.4 av 5.
21 personer har röstat
Under 45 min att tillaga