Kalljästa vörtfrallor

Betyg 4.3 av 5.31 personer har röstat
Receptet har 10 kommentarer
Kalljästa vörtfrallor

Gör ditt eget vörtbröd i jul. I form av små söta frukostfrallor som får jäsa över natten och gräddas på morgonen. Perfekta till julmorgonens skinkmacka eller med lite färskost som pålägg.

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2017

Kalljästa vörtfrallor

Ingredienser

ca 15 st
1 dl blötlagda russin
25 g färsk jäst
1 dl kallt vatten
4 dl porter eller julmust
1/2 dl mörk sirap
1 tsk salt
2 1/2 msk vörtmix
1 msk rapsolja
2 dl grovt rågmjöl
7 dl vetemjöl (+ extra till utbakning)
1 dl hasselnötter

Gör så här

01:00:00
08:00:00
00:40:00
00:20:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

10 st
  • Måste man verkligen låta degen jäsa i 40 min? Annat kalljäst bröd brukar jag jäsa på plåten medan ugnen blir varm

    Monica

  • Så gott! Jag stjälper över hela degen i en gjutjärnsgryta och gräddar först med lock på i 30 min på 250 grader och därefter 20 min utan lock på 200. Får så krispig skorpa på brödet vilket känns lyxigt.

    Erica

  • Mycket förtjust i det här receptet, har gjort det många gånger sedan det kom i Buffé 2017. Dock gör jag några justeringar som enligt mig blir till det bättre. Tar 1/4 paket jäst, en flaska julmust a 33 cl och resterande mängd vatten alt 5 dl porter rakt av. Sen lägger jag till ca 2 dl vetemjöl eller rågsikt och jäser i bunken i ett gäng timmar eller över natten. Häller ut på degen med rejält med mjöl på bänken och hackar upp bitar med degskrapa. Går som en dans!

    Maria

    Hej Maria! Vad kul att höra att du återkommer till receptet och tack för att du delar med dig av dina tips! ❤ Hälsningar Elina

    ICA-köket

  • Jag rullade bullar eftersom jag föredrar jämnstora så jag väger. Man får ta lite mer mjöl, men de blir jättegoda i alla fall. Flertalet recept jäses i bunken, men jag tycker det är kanon att bara jäsa dom och putta in dom i ugnen på morgonen. Första gången köpte jag av misstag rågsikt, men dom blev lika goda, tog bara lite mer så tack för ett fint recept!

    Viveca

  • Har bakat flera gånger nu den här julen. Jag föredrar bara russin, tar vetemjöl special ist för vanligt vetemjöl, kalljäser i bunken, och har räknat om receptet så att hela flaskan porteröl på 5 dl används upp. Degen blir verkligen lös, klickar ut den snarare än gör traditionella bullar. Jag älskar dem, tycker vörtbröd i affären är för söta, de här passar mig bättre! Lagom med vört och salt för min del, men det är ju lätt att variera för den som så önskar.

    Viktoria

  • Jag ökade mängden vört och lär dem jäsa i bunken över natten istället, funkade fint! Luftiga & goda bullar.

    Ann-louise

  • Om receptet. Funkar inte att baka ut till bullar!

    Eva

    Hej Eva och Jennie! Tänk på att arbeta degen så den går ihop till en jämn deg. Stjälp sen ut degen på ordentligt mjölad bänk och skär i bitar som sen läggs på en bakpapperskläddplåt. Degen ska inte rullas till frallor. Hoppas dessa tips hjälper. Annars kanske ni vill prova detta recept istället https://www.ica.se/recept/vortbrod-med-russin-726174/ Hälsningar Ulrika

    ICA-köket

  • Alldeles för mycket vätska i förhållande till mängden mjöl. Det blir smet av det. Efter att tagit rejält mycket mer mjöl fick jag ändå ihop goda frallor till slut.

    Jennie

  • Jättegott recept men jag tog mer vörtmix då det var alldeles för lite enligt mig.

    Natalie

  • Jättegott men HERREGUD vad det är alldeles för lite salt. Behövs typ det dubbla!

    Rebecca

Testa liknande recept

  • Vörtbröd med russin
    Betyg 4.5 av 5.151 personer har röstat
    Receptet har 87 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Vörtbaguetter med tranbär och mandel
    Betyg 4.3 av 5.6 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Snabba vörtbrödet
    Betyg 4.1 av 5.71 personer har röstat
    Receptet har 16 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Vörtbröd på surdeg
    Betyg 3.9 av 5.14 personer har röstat
    Receptet har 11 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Vörtbröd med pomerans och ingefära
    Betyg 3.4 av 5.29 personer har röstat
    Receptet har 13 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Vallmofrallor
    Betyg 3.9 av 5.16 personer har röstat
    Receptet har 14 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad