Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Kalljäst salamipizza med tomat- och basilikasalsa

Ett utsökt recept på kalljäst salamipizza med tomat- och basilikasalsa. Du förbereder degen dagen innan servering av bland annat jäst, honung och mjöl. Toppa pizzan med spenat, mozzarella och salami och gör en smakrik salsa att servera på sidan!

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 20, 2011
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

DAG 1

  1. Pizzadeg: Smula jästen i en stor bunke. Tillsätt kallt vatten, honung, olja och salt. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen ca 5 minuter för hand eller i maskin tills den känns elastisk och smidig.
  2. Täck bunken med bakduk eller plastfolie och låt degen jäsa i kylen 12–24 timmar.

DAG 2

  1. Pizzatopping: Tina bladspenaten om den är fryst. Pressa ur vätskan. Skär mozzarellan i tunna skivor.
  2. Sätt ugnen på 250°C. Sätt in en plåt i ugnen.
  3. Knåda degen lätt och kavla ut till en rektangulär pizzabotten på mjölat underlag. Lägg över på bakplåtspapper och platta ut degen ända ut i kanterna på pappret. Bred på tomatpuré, men spara en kant på ca 2 cm runtom. Fördela spenat, mozzarella och salami på pizzan. Krydda med oregano.
  4. Lägg försiktigt över bakplåtspappret med pizzan på den varma plåten. Sätt mitt i ugnen ca 15 minuter. Gör salsan under tiden.
  5. Salsa: Skala och finhacka vitlöken. Skär tomaterna i tärningar. Blanda vitlök, tomater och basilika i en skål. Smaka av med salt och peppar.
  6. Toppa salamipizzan med tomat- och basilikasalsan. Servera gärna med pizzasallad (se Tips nedan).

För alla

Kontrollera innehållet i salamin för samtliga allergener. I övrigt är rätten fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfri pizzabotten.
Gör laktosfri: ersätt mozzarella med riven ost lagrad mer än 3 månader.
Gör mjölkproteinfri: byt mozzarella mot mjölkfritt alternativ, t ex tofu.

Tips

Kockknepet: Egen pizzasallad!
Finstrimla 1/2 spetskål och blanda med 2 msk olivolja, 3/4 msk vitvinsvinäger och 1/2 tsk torkad oregano. Salta och peppra. Ställ kallt minst 15 minuter före servering.
Receptet är avsett för 4 port.

Ingredienser

Portioner: 4
Pizzadeg
  • 1/3 paket jäst
  • 3 dl kallt vatten
  • 2 tsk honung
  • 2 msk olivolja
  • 1 1/2 tsk salt
  • 7 1/2 dl vetemjöl (7,5 dl motsvarar ca 450 g)
Pizzatopping
  • 200 g bladspenat
  • 250 g mozzarella
  • 4 msk tomatpuré
  • 80 g salami i skivor
  • 2 tsk torkad oregano
Tomat- och basilikasalsa
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 tomater
  • 1 kruka grovhackad basilika
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2995 kJ / 717 kCal