Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Kalkonfilé med vinbärssås & potatisbakelse

Festligt och utsökt recept på kalkonfilé med vinbärssås och potatisbakelse. En avancerad rätt, så om du vill ha en utmaning i köket är det något för dig! Kalkonen, vinbärssåsen och potatisbakelsen med kantareller skapar en magisk smakkombination.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 1998
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Dagen före nyårsafton: Sätt ugnen på 200°C.
  2. Salta och peppra kalkonfiléerna och lägg dem i en smord ugnssäker form. Stek dem mitt i ugnen i 20-25 minuter, innertemperaturen ska vara 70°C. Ställ formen i kallt vatten så de snabbt blir avkylda.
  3. Rör ihop vinbärsgelé och vitlök till glazen. Förvara filéerna och glazen i kylskåp till nästa dag.
  4. Sås: Skala och finhacka löken och fräs den i smör på svag värme i ca 2 minuter.
    Tillsätt rödvin, buljong, gelé och tomatpuré. Låt koka ihop i ca 5 minuter. Sila. Red av såsen med maizena utrört i lite vatten.
  5. Låt koka i ca 2 minuter. Smaka av med rödvinsvinäger, salt och peppar.
  6. Låt såsen svalna och ställ in den i kylen till nästa dag.
  7. Potatisbakelse: Fräs kantarellerna i smör i en stekpanna i ca 2 minuter. Tillsätt grädde, timjan, salt och peppar. Låt koka i ca 2 minuter.
    Kyl röran i kallt vatten och ställ den i kylskåp över natten.
  8. Nyårsafton mitt på dagen: Sätt ugnen på 250°C.
  9. Skär potatisen på längden i 1/2 cm tjocka skivor. Lägg dem på smort bakplåtspapper och strö över salt och peppar. Baka potatisen i ca 10 minuter. Ta ut potatisskivorna.
  10. Varva potatis och svamp, avsluta med potatisskiva. Lägg "bakelserna" i en ugnssäker form. Täck med folie.
  11. Nyårsafton med festblåsan på: Sätt ugnen på 200°C.
  12. Pensla (eller bre) kalkonfiléerna med glaze och skär dem i skivor. Värm kalkonskivorna och potatisen under ugnsfolie i ca 15-20 minuter.
  13. Koka upp såsen och rör ner smöret.
  14. Koka haricots verts och broccoli enligt anvisningen på förpackningen.
  15. Lägg upp potatisbakelse, kalkonskivor och haricots verts på varma tallrikar. Ringla såsen över filén och garnera gärna med vinbär.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 3 kalkonfiléer (3 st motsvarar ca 750 g)
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
Vinbärsglaze
  • 1 dl röd vinbärsgelé
  • 1 pressad vitlöksklyfta
Sås
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk smör
  • 1 dl rött vin
  • 4 dl hönsbuljong
  • 1/2 dl röd vinbärsgelé
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk maizena majsstärkelse
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 1 msk smör (till uppvärmningen)
Potatisbakelse
  • 500 g frysta förvälld kantareller (500 g frysta motsvarar 500 g blandsvamp på burk)
  • 1/2 msk smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk färsk hackad timjan (1 tsk färsk motsvarar ½ msk torkad)
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 3 bakpotatisar
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
Till servering
  • röda vinbär
  • frysta haricots verts
  • broccolibuketter
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?