Kakor med saffran och lingon

Baka saffranscookies med syrliga lingon som blir härligt sega och fulla av smak. Dessa ljuvliga kakor passar utmärkt på julfikat men går att avnjuta året om
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2024

Ingredienser
ca 16 st
175 g smör
1 dl strösocker
1 dl ljust muscovadosocker
2 msk vaniljsocker
1/2 dl ljus sirap
2 förp saffran (à 1/2 g)
3 1/2 dl vetemjöl (3 1/2 dl motsvarar 210 g)
2 dl havregryn
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 rumstempererat ägg
1 dl frysta eller färska lingon
Gör så här
00:20:00
02:00:00
00:10:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per st
Energi883 KJ / 211 kCal
Fett10 g
Salt0.4 g
Kolhydrater29 g
Protein2 g
Kommentarer
10 stJag gjorde som det står i receptet men hoppade över momentet med att ställa smeten i kylen i två timmar. Istället för att rulla till bollar klickade jag ut smeten direkt och plattade till och formade kakorna. Gräddade i 185 grader, över och undervärderad i 8-9 min. De blev jättebra, nästan precis som på bilden.
Carina
Det skulle vara intressant att veta vilken ”struktur” smeten är tänkt att ha. Min blev som mjuk kola. Kakorna blev bra men flöt inte ut trots att plattats till. Jag gräddade lite längre tid pga detta.
Maud
Hej Maud! Degen blir som du säger lite seg och kompakt. Mina flöt ut lite, så bäst är att platta till dem innan gräddning. Hälsningar Niclas
ICA-köket
Såååå besviken på resultatet, inte god någonstans, bara en seg kladd. Leta upp en annan kaka att baka!
Annica
Märkligt recept och mycket jobb med kakorna. Degen är svårarbetad och när den varit i kylen blir den hård och smular. Efter 9-10 minuter är kakorna helt råa.
Rebecka
Väldigt söt, mäktig och flottig kaka. 6 av 10.
Alexandra
Eftersom man ska grädda mitt i ugnen borde der vara under och övervärme. Svar till nedan. Jag ska prova med det iaf😊 ska också prova vit hackad choklad i. Återkommer med hur det blev för mig!
Alexandra
Visst ska det vara 180 grader varmluft?
Erik
Hej Erik! Alla våra recept är lagade i "vanlig" över- och undervärme om inget annat anges. Lycka till med kakorna. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Samma problem som beskrivits nedan (eller ovan). Kakorna flyter inte ut och är mjuka…
Annika
Hej Annika och Sofie! Vi har stämt av med receptkreatören och det är viktigt att platta till kakorna innan de gräddas annars flyter de inte ut. Och vi har uppdaterat ingressen, kakorna blir sega och inte krispiga uppe på. Hoppas de blev goda ändå. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Muskovadosockret byttes till farin och lingon till torkade tranbär. Mindre kakor ungefär 36 st samma tid i ugnen blev perfekt 😊
Louise
Mina kakor är fortfarande mjuka efter nästan 20 min i ugnen och de flyter inte ut. Jag har vägt alla ingredienser och undrar vad som kan ha blivit fel?
Sofie