Jultallrik med sill | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Jultallrik med sill

Ingen jul utan sill, hävdar många bestämt. Komponera en vacker silltallrik med färdig löksill i krämig sås med piggt wasabisting, lägg till krispiga äppeltärningar till den klassiska skånska brantevikssillen och toppa en bit kavring med en lyxig gubbröra på löjrom.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2013
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Snabb wasabisill

  1. Häll av sillen i en sil.
  2. Mixa persiljan med 1⁄2 dl av crème fraichen (för 6 portioner) med stavmixer.
  3. Rör ihop detta med resterande crème fraiche, wasabi och citronjuice.
  4. Blanda ner sillen med lök och kryddor.
  5. Ställ i kylen fram till servering.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).

Brantevikssill med äpple

  1. Häll av sillen, spara 2 msk av lagen (för 6 portioner).
  2. Skala och finhacka rödlöken. Skär purjolöken i tunna strimlor.
  3. Stöt pepparkornen grovt i en mortel.
  4. Skär sillen i bitar på snedden.
  5. Blanda ihop sill, rödlök, purjolök, pepparsorterna, dill och den sparade lagen.
  6. Täck över och låt stå minst 3 timmar i kylen före servering, rör om några gånger under tiden. 
  7. Vid servering: Dela, kärna ur och finhacka äpplet. Blanda med citronjuicen så att äpplet inte mörknar. Blanda detta med sillen. Toppa med lite finrivet citronskal.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Gentlemannaröra

  1. Hårdkoka äggen. Låt svalna i kallt vatten.
  2. Skala och finhacka äggen.
  3. Häll av ansjovisen, spara 1 msk av spadet (för 6 portioner). Finhacka ansjovisen.
  4. Blanda ihop crème fraiche, ansjovisspad, senap, gräslök och dill.
  5. Rör i ägg och ansjovis. Ställ i kylen fram till servering.
  6. Vid servering: Kantskär kavringen och dela bröden på mitten. Fördela röran på bröden. Toppa med löjrom, nymalen peppar och dillvippor.

För alla

Innehåller ägg.
Gör glutenfri: ersätt kavring med glutenfritt mörkt bröd.
Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche och kontrollera brödet.
Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).

Ingredienser

Portioner: 6
Snabb wasabisill
  • 1 burk löksill (à ca 500 g)
  • 3 msk grovhackad persilja
  • 1 1/2 dl crème fraiche
  • 1 msk wasabi på tub
  • 1 1/2 tsk färskpressad citronjuice
Brantevikssill med äpple
  • 1 förpackning 5-minuterssill (à 420 g)
  • 1 rödlök
  • ca 5 cm purjolök
  • 20 kryddpepparkorn
  • 10 svartpepparkorn
  • 10 vitpepparkorn
  • 1 tsk citronpeppar
  • 1 dl finskuren dill
  • 1 syrligt äpple
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • rivet skal av 1/2 citron
Gentlemannaröra
  • 5 ägg
  • 1 burk ansjovisfiléer (à 125 g)
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk finskuren gräslök
  • 1 msk finskuren dill
  • 3 skivor kavring
  • 1 burk löjrom (à 80 g)
  • nymalen svartpeppar
  • dillvippa till garnering
Lägg till i inköpslistan