Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Jultallrik med lax och ägghalva

Servera julens varmrökta och gravade lax tjusigt upplagt på tallrik med rårivna, saftiga rödbetor i ett "rasp" med pepparrot, en krispig vintersallad med fänkål, apelsin och solrosfrön och krämig ägghalva med räkor och snabbinlagd gurka.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2013
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Lax med rödbetsrasp

  1. Skala och finriv rödbetorna. Blanda med cornichons, pepparrot, majonnäs, dijonsenap och salt.
  2. Dela laxen i bitar. Lägg på ett fat. Ringla över olivolja och mal över lite peppar.
  3. Garnera ev med gräslök och servera med rödbetsrasp.

För alla

Fri från gluten.
Gör laktosfri: Kontrollera innehållet i majonnäsen.
Gör mjölkproteinfri: Kontrollera innehållet i majonnäsen.
Gör äggfri: välj äggfri specialmajonnäs eller ersätt den med t ex crème fraiche.

Gravad lax med fänkåls- och apelsinsallad

  1. Ansa och skär fänkålen i tunna skivor, gärna med mandolin. Lägg i iskallt vatten ca 10 minuter.
  2. Skala apelsinen med kniv och skär ut filéer.
  3. Häll av fänkålen och lägg den på en ren kökshandduk. Torka den lätt.
  4. Blanda fänkålen med olja, vinäger och salt i en bunke. Tillsätt apelsin, spenat och gräslök.
  5. Lägg upp allt på ett fat. Pressa ev över lite citronjuice. Toppa med solrosfröna. Servera laxen till.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Ägg med enkel skagen och syrlig gurka

  1. Börja med gurkan. Skala, dela på längden, kärna ur och skär gurkan i 1⁄2 cm stora bitar.
  2. Blanda med ättika, socker och dill. Låt stå minst 1 timme.
  3. Hårdkoka äggen. Låt svalna. 
  4. Grovhacka räkorna. Blanda med majonnäs. Salta och peppra.
  5. Skala och dela äggen.
  6. Fördela räkröran och den syrliga gurkan på ägghalvorna.

För alla

Fri från gluten.
Gör laktosfri: Kontrollera innehållet i majonnäsen.
Gör mjölkproteinfri: Kontrollera innehållet i majonnäsen.
Gör äggfri: Uteslut de kokta äggen och lägg istället skagenräkorna på salladsblad eller i en avokadohalva. Välj äggfri specialmajonnäs eller ersätt den med t ex crème fraiche.

Ingredienser

Portioner: 6
Lax med rödbetsrasp
  • 150 g färska rödbetor
  • 3 msk finhackade cornichons
  • 1 msk finriven pepparrot
  • 2 msk majonnäs
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 krm salt
  • 300 g varmrökt lax i bit
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 krm nymalen svartpeppar
  • ev finskuren gräslök till garnering
Gravad lax med fänkåls- och apelsinsallad
  • 1 liten fänkål
  • 1 liten apelsin
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1/2 tsk salt
  • 1 påse babyspenat (à 65 g)
  • 1/2 dl finskuren gräslök
  • ev lite färskpressad citronjuice
  • 2 msk rostade solrosfrön
  • 200 g gravad lax i skivor
Ägg med enkel skagen
  • 3 ägg
  • 2 dl skalade räkor (à ca 75 g per dl)
  • 4 msk majonnäs
  • salt och vitpeppar
Syrlig gurka
  • 1 liten gurka
  • 2 tsk ättiksprit (12 %)
  • 1 tsk socker
  • 3/4 dl finskuren dill
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?