Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Julskinka med griljering

(2391)
1-4 TIM | Medel
Kommentarer
Spara
Börja laga

Det idealiska receptet om du tänkt göra en god och saftig skinka till jul. Denna julskinka med griljering är enkel att göra och ger dig den perfekta julskinkan som blir en klar succé på julbordet.

Ingredienser

Portioner: 20
  • 3 kg rimmad skinka
Griljering
  • 1 ägg
  • 2 msk senap
  • 2 msk fransk senap
  • 1 msk socker
  • majsstärkelse (Maizena)
  • 1/2 dl ströbröd
Lägg till i inköpslistan

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 20 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Spola av skinkan med kallt vatten. Låt nätet sitta kvar.
  2. Stick in köttermometer, gärna digital. Se till att spetsen kommer i mitten av skinkan.
  3. Lägg skinkan i en gryta och häll på vatten så att det täcker.
  4. Låt koka upp och sjud sedan skinkan sakta på svag värme under lock tills termometern visar 70°C. Ca 1 timme per kg för en saftig skinka eller 75°C för en skinka med "klassisk skinksmak". Lyft upp skinkan. Spara skinkspadet till doppspad.
  5. Låt skinkan svalna innan nätet dras bort. Lägg skinkan i en ugnssäker form.
  6. Sätt ugnen på 225˚C.
  7. Griljering: Blanda samman ägg, de båda senapssorterna och socker. Torka av ytan på skinkan med hushållspapper och sikta över majsstärkelse så stannar griljeringen kvar. Bred senapsblandningen över skinkan och strö över ströbrödet. Griljera skinkan mitt i ugnen ca 15 min eller tills skinkan fått fin färg.
  8. Låt skinkan kallna innan den skärs i tunna skivor och serveras på julbordet.

Tips

Linda gärna in skinkan i fuktat smörpapper när den svalnar, då behåller den färgen och torkar inte.
Skär bort en skiva i botten av skinkan, då står den stadigt och bra när man skivar.

Vid tidsbrist: Blanda 1 äggula med 3 msk senap och 2 msk socker. Pensla en färdigkokt skinka med blandningen och strö över 2-3 msk ströbröd. Griljera i 200° C, tills skinkan fått fin färg. (Tipstexten är avsedd för 1 skinka).