ÖVER 60 MIN | Medel

Julsaffransgran

En ståtlig saffransgran med russin och nötter för dig som vill imponera på adventsfikat. Tar lite tid att göra men är det perfekta julbakspysslet för dig som vill baka något annat än vanliga lussebullar!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 30 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37°C).
  2. Smula ner jästen i en degbunke och häll över degvätskan. Rör tills jästen löst sig.
  3. Stöt saffran med lite av sockret i en mortel, rör ner i degvätskan.
  4. Tillsätt resten av sockret eller sirapen, salt och mjöl men spara 1 dl mjöl till utbakningen (för 30 bitar).
  5. Arbeta degen tills den är smidig, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand.
  6. Täck degen med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter.
  7. Fyllning: Finhacka nötter och russin.
  8. Dela degen i två lika delar och kavla ut varje del i ca 25 x 20 cm. Strö över nötter och russin på ena degen. Lyft försiktigt den andra delen och lägg ovanpå degen med nötter och russin.
  9. Skär till en triangel. Lägg försiktigt triangeln över till en plåt med bakplåtspapper och skär vågräta skåror längs med granen men låt en stam i mitten få vara kvar. Skär gärna bort en liten bit underst så en granfot kommer fram. Snurra ”grenarna” underifrån två varv på varje gren och snurra från dig. Överbliven deg kan du snurra till små bullar och grädda tillsammans med granen, håll koll på bullarna de kan behöva kortare gräddningstid.
  10. Sätt ugnen på 220°C.
  11. Låt jäsa under kökshandduk i ytterligare 40 minuter.
  12. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
  13. Pudra gärna med florsocker innan servering.

För alla

Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och mjölk.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smör och mjölk mot mjölkproteinfria ersättningsalternativ.
Gör äggfri: uteslut ägget och pensla med mjölk eller vatten.

Recept och bild i samarbete med Kungsörnen.

Tips

Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig, men den ska vara ganska lös. En lös deg ger ett godare bröd.
Saffransgranen går bra att frysa in.

Ingredienser

Portioner: ca 30 bitar
  • 200 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst för söta degar
  • 2 förp saffran (à 1/2 g)
  • 2 dl strösocker eller vit sirap
  • 1 tsk salt
  • 15 dl kärnvetemjöl (15 dl motsvarar ca 900 g)
Fyllning
  • ca 1/2 dl nötter
  • ca 1/2 dl russin
  • 1 ägg (till pensling)
  • ev florsocker (till dekorering)