UNDER 45 MIN | Avancerad

Julkladdkaka med italiensk maräng

Håll i dig nu för säsongens godaste julkladdkaka kommer här! Klassiskt kladdig med vit choklad i såväl smet som ganache och med ljuvlig italiensk maräng på toppen. Godare är så här blir det knappast.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Ganache: Grovhacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden, häll den över chokladen och rör till en slät smet. Rör i smöret. Låt svalna helt.
  2. Sätt ugnen på 175°C.
  3. Kaka: Klipp ut en bit bakplåtspapper och lägg i botten en springform (ca 22 cm i diameter), så blir det lättare att flytta över kakan till ett tårtfat. Smörj och bröda formen.
  4. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
  5. Grovhacka chokladen. Smält smöret. Ta av kastrullen från plattan och rör i 100 g av chokladen (för 10 bitar), rör tills all choklad smält. Låt svalna ett par minuter. Häll ner blandningen i de torra ingredienserna och tillsätt äggen. Rör ihop allt till en jämn smet. Vänd i resten av den hackade vita chokladen.
  6. Häll smeten i formen och grädda i ca 20–22 minuter. Låt svalna helt, så att kakan stelnar lite.
  7. Lossa kakan från kanten och lägg upp på ett tårtfat. Häll ganachen på kakan.
  8. Italiensk maräng: Lägg äggvitan i en skål. Koka upp vatten och socker i en liten kastrull till 110°C. När sockret kokar börja vispa äggvitan med en elvisp till ett mjukt fast skum, under tiden låter du sockret koka upp till 121°C (obs ej högre än 121°C).
  9. Häll sedan det varma sockret i en fin stråle ner i äggvitan och vispa kraftigt under tiden. Fortsätt vispa till marängen är hård och kall. Fyll en eller flera spritspåsar med marängen och använd gärna olika tyllar (spritsmunstycken). Spritsa toppar på kakan och bränn gärna marängen med en gasolbrännare.
  10. Till garnering: Toppa kladdkakan med lingon och fikon.

För alla

Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, grädde och choklad.

Recept och bild i samarbete med Kungsörnen.

Ingredienser

Portioner: 10 bitar
Ganache
  • 125 g vit choklad
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk rumstempererat smör
Kaka
  • smör (till formen)
  • ströbröd (till formen)
  • 2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 150 g grovhackad vit choklad
  • 100 g smör
  • 2 ägg
Italiensk maräng
  • 2 äggvitor
  • 2 msk vatten
  • 1 dl strösocker
Till garnering
  • lingon
  • färska fikon