ÖVER 60 MIN | Medel

Jordnötskola

Ett tjut är efterskalvet när man bjuder på de här veganska kolorna med jordnötssmör och kokos så förbered dig på att göra dem många gånger! Förvara dem i kylskåp (om det blir något över).

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2018
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 30 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Lägg kokossocker, kokosolja, agavesirap och jordnötssmör i en tjockbottnad kastrull och koka upp under omrörning.
  2. Tillsätt kokossmör, salt och vaniljpulver och låt koka på medelvärme under omrörning till en glansig kolasmet, 5-15 minuter. Akta så den inte bränner.
  3. Gör kulprovet för att se om kolan är färdig: häll några droppar av kolan i ett glas med kallt vatten, om kolan går att rulla till en boll är den färdig. Annars behöver den koka lite till. 
  4. Häll upp kolan i en bakplåtspappersklädd form, ca 25x20 cm (för 30 st) och strö över jordnötter. Låt stelna i kyl.
  5. Skär sedan i bitar. Förvara i kylskåp.

Receptet kommer från kokboken Vegansk streetfood av Lamyai Vozzi och Aidah Samphani.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Näringsvärdet är beräknat per kola.

Tips

Hemgjort kokossmör, ger ca 1 ½ dl. Mixa 200 g riven kokos i en matberedare ca 10 minuter till ett slätt smör. Stanna då och då och skrapa ner från kanterna. Förvara i en burk i rumstemperatur.

Ingredienser

Portioner: ca 30 st
  • 2 dl kokossocker
  • 1 dl neutral kokosolja
  • 1 dl agavesirap
  • 1 dl osötat jordnötssmör
  • 4 msk kokossmör (köp färdig eller gör egen, se tips)
  • 1/2 tsk salt (gärna himalayasalt)
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1/2 dl hackade jordnötter

Näringsvärde
Per portion

Energi 358 kJ / 86 kCal