Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Jordgubbstårta

En hänförande vacker jordgubbstårta med fluffig fromage är en självklar favorit till sommarens födelsedagsbarn! Bygg ihop din mumsiga tårta genom att varva mousse, jordgubbsmos och kaka och låt den stå kallt någon timme före du garnerar den. Så gott!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Botten: Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp. Tillsätt vattnet och mjölet blandat med bakpulvret. Rör till en slät smet.
  3. Häll smeten i en smord och bröad rund form, ca 24 cm i diameter (för 8 port), med löstagbar kant. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min.
  4. Låt kakan stå kvar i formen ca 5 min innan den stjälps upp på galler och får kallna.
  5. Fromage: Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten ca 5 min. Skölj citronerna noga i ljummet vatten. Riv av skalet på rivjärn och pressa ur saften till ca 2 dl (för 8 port).
  6. Dela äggen. Vispa äggulorna pösiga med florsockret. Tillsätt citronsaft och -skal. Vispa äggvitor och grädde till fasta skum i varsina bunkar.
  7. Ta upp och smält gelatinbladen i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 10 sek. Häll gelatinet i en fin stråle i äggpöset under omrörning. Vänd i grädden och till sist äggvitorna.
  8. Snoppa och mosa ca hälften av jordgubbarna. Spara resten till garnering. Låt moussen stå i kylskåpet ca 30 min.
  9. Dela tårtbottnen i tre tunna bottnar. Diska formen som den bakats i och lägg den ena bottnen i formen. Bred över hälften av de mosade jordgubbarna och knappt hälften av citronfromagen.
  10. Lägg på en ny botten och bred på resten av jordgubbsmoset och nästan all fromage. Lägg på den sista bottnen och täck med ett tunt lager fromage. Ställ tårtan kallt ca 3 tim.
  11. Ta loss kanten från formen och ställ tårtan på ett tårtfat vispa grädden till garneringen tjock.
  12. Garnera tårtan med spritsade gräddtoppar, de sparade jordgubbarna och citronmelissblad.

Ingredienser

Portioner: 8
Botten
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
Fromage
  • 4 gelatinblad
  • 3 citroner
  • 2 ägg
  • 2 dl florsocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 l jordgubbar
Garnering
  • 1 dl vispgrädde
  • citronmeliss
Lägg till i inköpslistan