Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Japansk fondue

Det här japanskinspirerade rätten är lite som en fondue, fast ändå inte. Lägg kött, grönsaker, nötter, morotskimchi, sojapicklad shiitake och nudlar i skålar. Låt gästerna plocka i sin egen skål och hälla över en rykande varm buljong med ingefärssmak.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2014
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Börja med morotskimchin. Skala och skär morötterna i tunna stavar. Skala och finriv vitlöken. Skiva chilin tunt. Rör ihop vitlök, chili, fisksås, paprikapulver, chiliflakes, socker och salt. Tillsätt morötterna och blanda väl. Låt stå minst 15 minuter före servering, gärna över natten.
  2. Sojapicklad shiitake: Ansa och skiva svampen. Koka upp soja, risvinäger, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt svampen och låt koka 5 minuter. Låt svalna.
  3. Buljong: Skala och skiva ingefäran. Lägg ingefäran tillsammans med övriga ingredienser till buljongen i en kastrull. Koka upp och låt småkoka ca 15 minuter med lock. Lyft upp ingefäran. Ställ åt sidan.
  4. Sätt ugnen på 225°C.
  5. Ansa och skär blomkålen i små buketter. Lägg i en ugnssäker form och blanda med 1 msk av oljan (för 6 portioner), 1 1/2 krm salt (för 6 portioner) och 1 krm peppar (för 6 portioner). Rosta i mitten av ugnen ca 10 minuter, eller tills blomkålen fått färg.
  6. Stek köttet i smör och resterande olja i en stekpanna ca 2 minuter per sida. Salta och peppra. Låt svalna och skär sedan i tunna skivor.
  7. Skär tofun i skivor och stek på båda sidor i sesamolja tills den får färg. Krydda med 1 krm salt (för 6 portioner) och strö över sesamfröna.
  8. Strimla salladsärterna tunt. Grovhacka nötterna.
  9. Vid servering: Koka upp buljongen. Lägg upp alla tillbehör i skålar och på fat. Låt gästerna lägga efter tycke och smak i sin egen skål och hälla över den varma buljongen.

Näringsberäkning per portion, inkl buljongen.

För alla

Fri från gluten.
Gör laktosfri: Välj laktosfritt matfett eller enbart olja och kontrollera ingrediensförteckningen på fonden.
Gör mjölkproteinfri: Välj mjölkfritt matfett eller enbart olja och kontrollera ingrediensförteckningen på fonden.
Gör äggfri: Uteslut äggulorna.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 1 litet blomkålshuvud (à 400 g)
  • 3 msk olja
  • 800 g utskuren biff
  • 1 msk smör
  • 300 g fast tofu
  • 2 msk sesamolja
  • 1 msk sesamfrön
  • 150 g färska salladsärtor
  • 2 dl rostade cashewnötter
  • 500 g kokta kalla risnudlar
  • 6 äggulor
  • salt och peppar
Buljong
  • 10 cm ingefära
  • 2 l vatten
  • 3/4 dl kalvbuljong
  • 1 dl soja
  • 1 msk mirin (alkoholfri sake)
  • 1 1/2 krm salt
Sojapicklad shiitake
  • 200 g shiitakesvampar eller champinjoner
  • 1 dl japansk soja
  • 4 msk risvinäger
  • 1 dl socker
  • 2 dl vatten
Morotskimchi
  • 3 morötter
  • 1/2 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk fisksås
  • 1/2 msk paprikapulver
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1/2 msk strösocker
  • 1 krm salt
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3054 kJ / 730 kCal