Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Janssons frestelse med purjolök

Janssons är en krämig och underbar klassiker på många julbord eller som vickning vid festliga tillfällen. Tillaga denna spännande variant av Janssons frestelse med purjolök, potatis, lök, ansjovisfiléer och vispgrädde.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2000
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skala och skär potatisen i tunna strimlor. Det går snabbt och lätt i matberedare. Skala den gula löken och skär den i tunna skivor. Ansa och finstrimla purjon.
  3. Fräs löken mjuk i matfettet.
  4. Lägg hälften av potatisen i en smord ugnssäker form. Fördela löken och ansjovisen ovanpå potatisen. Tillsätt ansjovisspadet. Lägg på resten av potatisen. Salta och peppra.
  5. Häll på all mjölk och hälften av grädden. Grädda i ca 30 minuter. Späd med resten av grädden och grädda i ytterligare 20-30 minuter tills potatisen är helt mjuk.

Ingredienser

  • 12 medelstora potatisar
  • 1 stor gul lök
  • 1 purjolök
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1 burk ansjovisfilé (à 125 g)
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
Lägg till i inköpslistan