Italiensk kycklinggryta
Färgrik och krämig italiensk kycklinggryta med fina smaker av vitlök, timjan, grädde och balsamvinäger. Tillsammans med nykokt ris och haricots verts blir detta en rejäl och fantastiskt god måltid!
Ett recept från:
ICAs matkasse v 12 2013
Ingredienser
4 portioner
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
ca 1 msk olivolja
ca 600 g kycklinglårfilé
salt och svartpeppar
2 msk finhackad färsk timjan
1/2 dl balsamvinäger
1 dl vatten
2 msk kycklingfond (eller 1 buljongtärning)
1 1/2 tsk kinesisk soja
1 tsk strösocker
4 portioner ris (gärna basmati) eller kokt potatis
2 dl vispgrädde
150 g haricots verts (bönor)
För alla
Läs noga på ingrediensförteckningen på fonden/buljongen. I övrigt är rätten fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.
Gör så här
Tips
Kockknepet: Marinera över natten. Marinera kycklingen i timjan, vinäger och olja i kylskåpet över natten.
Vi rekommenderar också att man inte putsar kycklingen utan låter fettet smälta ut i grytan/koka med för ökad smak och enkelhet.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2292 KJ / 547 kCal
Fett16 g
Salt3 g
Kolhydrater56 g
Protein43 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Galet gott, kanske vågar jag säga att det är en ny favorit. Detta kommer jag göra flera gånger! Jag tog en hel kruka timjan i, och skar kycklingen i mindre bitar, stekte lök och kyckling i smör och olja i en traktörpanna och gjorde grytan direkt i den. Blev hur bra som helst.
Caroline
2024-04-11Gjort grytan. Den smakar bra men det är samma tråkiga färg som består även om receptet skulle vara uppdaterad. Ändra gärna bilden. Man äter ju med ögonen också och jag blev besviken på den triska färg, då jag skulle servera rätten för vännerna. Men som sagt smaken var det inte fel på.
Jan-eric
2024-04-03Följde receptet till punkt och prick. Blev väldigt gott och uppskattad rätt här hemma.
Gladness
2024-03-27