Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Husets mandeltårta

Recept på god och festlig mandeltårta. Husets mandeltårta passar dig som är van i köket. Du gör den från grunden med bland annat mandel, socker och ägg. Fyll tårtan med en utsökt smörkräm och garnera med mandel.

Detta är ett recept från Buffé nr 7, 1999
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Mal mandeln i en matberedare/mixer eller i en mandelkvarn. Blanda med socker. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd ner i mandelsockret.
  3. Forma 2 lika stora bottnar, ca 28 cm i diameter (för 8 port), på en plåt med lätt smörat bakplåtspapper.
  4. Grädda i 15-20 minuter (grädda bottnarna var för sig om du inte har en varmluftsugn). Dra bort pappret från bottnarna. Låt bottnarna svalna på galler och stå någon timme så att de torkar något.
  5. Smörkräm: Blanda samtliga ingredienser till smörkrämen utom smöret i en kastrull. Värm på svag värme under kraftig omrörning. När de första kokbubblorna visar sig, rör i smöret. Låt kallna.
  6. Bre smörkräm på en botten. Lägg på den andra och bre smörkräm runt hela tårtan.
  7. Rosta den flagade mandeln i en het panna och garnera med den.
  8. Tårtan kan frysas. Tina den i så fall i ca 10 minuter före servering. Den kan serveras med glass eller vispad grädde. Hallonsås kan också vara gott till.

Ingredienser

Portioner: 8
  • 125 g skållad sötmandel (125 g motsvarar ca 2 dl)
  • 100 g socker (100 g motsvarar ca 1 1/4 dl)
  • 4 äggvitor
Smörkräm
  • 4 äggulor
  • 1 dl grädde
  • 125 g socker (125 g motsvarar ca 1 1/2 dl)
  • 125 g smör
Garnering
  • 1/2 dl rostad, flagad mandel
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?