Honungsmarinerad vänerlax med jordärtskockspuré
Ett härligt recept på honungsmarinerad vänerlax med jordärtskockspuré som är en modern landskapsrätt från Dalsland. Du gör den av bland annat laxfilé, honung, jordärtskockor, mjölk, lime och rödlök. Passar bra till fest!
Ett recept från:
Buffé nr 3, 2010
Ingredienser
4 portioner
Lax
2 msk honung
1 msk balsamvinäger
1 msk olivolja
600 g laxfilé med skinn
1/2 tsk salt
2 krm peppar
1 tsk farinsocker
Jordärtskockspuré
600 g jordärtskockor
1 - 1 1/2 dl mjölk
2 msk smör
1/2 tsk salt
1 krm peppar
Snabbinlagd rödlök
1 msk flytande honung
1 msk ättiksprit (12 %)
1 msk färskpressad limejuice
3 msk vatten
1 rödlök
För alla
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri mjölk och matfett.
Gör mjölkproteinfri: ersätt mjölk med t ex Solhavre, byt smör mot mjölkfritt matfett.
Gör så här
Tips
Snabbinlagd rödlök
Blanda flytande honung med ättiksprit, färskpressad limejuice och vatten. Skala och skär rödlök i tunna ringar. Lägg dem i lagen. Låt ligga ett par timmar eller helst över natten.
Blanda flytande honung med ättiksprit, färskpressad limejuice och vatten. Skala och skär rödlök i tunna ringar. Lägg dem i lagen. Låt ligga ett par timmar eller helst över natten.
Har du lagat receptet?
Kommentarer