Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Salviabakad grissida med jordärtskockskräm och syrlig bananschallotenlök

Ett tjusigt och avancerat recept på en rejäl måltid med salviabakad grissida med jordärtskockskräm och syrlig bananschalottenlök. Utsökt att servera till fest!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Grissida: Skölj fläsket under kallt vatten.
  2. Fördela schalottenlökarna, 5 salviablad, lagerblad, timjan, och fläsksidan i en stor kastrull. Tillsätt vinet och fyll upp med vatten så det täcker.
  3. Koka på svag värme i ca 30 min. Känn om fläsket är klart med en gaffel, släpper den lätt när du drar ur är den klar.
  4. Ta upp fläsket, spar spadet och lökarna till servering.
  5. Låt fläsket kallna under lätt press, gärna över natten.
  6. Skär bort svålen och gör ett rutmönster i fettet under svålen. Skär fläsket i portionsbitar.
  7. Hetta upp en stekpanna och lägg ner med den rutade sidan. Stek på medelstark värme till den släppt det mesta av fettet och den börjar bli en krispig, gyllenbrun färg.
  8. Ställ stekpannan åt sidan, vänd på bitarna, pensla med blandningen av vinäger och honung. Finstrimla resten av salvian och strö över fläsket. Stek en liten stund till.
  9. Värm stekskyn och lökarna med vinäger. Servera stekskyn till fläsket, jordärtskockskrämen och marmeladen.
  10. Jordärtskockskräm: Koka jordärtskockor, potatis och vitlök mjuka i lättsaltat vatten.
  11. Sila av vätskan, låt det ånga av någon minut. Mixa till slät kräm i matberedare.
  12. Smaka av med salt och svartpeppar. Var försiktig med saltet, kontra fläsksidan. Servera till fläsksidan och lökarna.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: använd imat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).

Ingredienser

Portioner: 4
Grissida
  • 800 g lättrimmat sidfläsk gärna med svålen kvar
  • 4 skalade och halverade schalottenlökar
  • 10 salviablad
  • 2 lagerblad
  • 2 kvistar timjan
  • 1 dl rött vin
  • vatten
  • 2 msk äppelcidervinäger
Till pensling
  • 1 msk honung gärna ljunghonung som är naturligt flytande
  • 2 msk äppelcidervinäger
Jordärtskockskräm
  • 8 skalade jordärtskockor
  • 8 skalade mandelpotatisar
  • 2 skalade vitlöksklyftor
  • 2 msk crème fraiche
  • salt
  • vitpeppar
Till servering
  • lingonsylt med havssalt
Lägg till i inköpslistan