Hemlagad leverpastej, pressgurka, böcklinglåda, ägghalvor med ansjovis, räkor, lax och löjrom | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Hemlagad leverpastej, pressgurka, böcklinglåda, ägghalvor med ansjovis, räkor, lax och löjrom

Vill du göra din egen hemlagade leverpastej, pressgurka, böcklinglåda eller ägghalvor med ansjovis, räkor, lax och löjrom? Här nedan finner du toppenrecept och instruktioner på hur du bäst går till väga.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Hemlagad leverpastej

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Tag upp levern ur mjölken och torka av den och skär den i bitar. Skär späcket i mindre bitar.
  3. Smörfräs löken utan att den tar färg.
  4. Mal levern, späck, lök och ansjovisen genom mellangrov hålskiva på köttkvarnen (kan även köras i matberedare).
  5. Vispa ihop ägg, mjöl, grädde och arbeta ner det i levermassan under omrörning. Smaka av med salt, peppar och sirap.
  6. Stek en klick färs i stekpanna som smakprov. Färsen ska ha en "hög" smak.
  7. Klä botten och sidorna i en tvålitersform (för 4 port) med späckskivorna eller smöra den. Häll smeten i formen. Täck med späckskivor eller smörskivor skurna med osthyvel. Täck formen med aluminiumfolie.
  8. Grädda i vattenbad i ugn ca 50-80 min.


Pressgurka

  1. Skala ev gurkan, hyvla den tunt och salta lätt. Lägg gurkan i press i en kvart. Använd t ex en tallrik som tyngd. Häll av det spad som bildats.
  2. Rör ättikslagen tills sockret löst sig. Lägg gurkan i en glasburk. Slå lagen över tillsammans med persiljan. Ställ svalt över natten.


Böcklinglåda

  1. Skala jordärtskockorna under rinnande vatten. Koka dom i lättsaltat vatten till de är mjuka, ca 10-15 min.
  2. Sätt ugnen på 225°C.
  3. Rensa böcklingarna. Smörj en eldfast form. Skiva kockorna och täck formen med skivorna. Lägg böcklingarna ovanpå. Salta och peppra. Häll på grädden. Lägg några smörklickar ovanpå och strö över ströbrödet.
  4. Gratinera i varm ugn tills ytan fått vacker färg, ca 10 min.


Ägghalvor med ansjovis, räkor, lax och löjrom

  1. Dela äggen, så du får dem i halvor. Lägg på lite sallad på varje halva. Lägg på respektive garnering på halvorna.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 500 g grislever (blötlagd i mjölk över natten)
  • 1 hackad rödlök
  • 250 g späck
  • 2 msk smör eller några tunna skivor späck till formen
  • 2 hela, filéade ansjovisar eller filéer från burk (2 hela anjovisar motsvarar 1 liten burk filéer)
  • 4 ägg
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar
  • 2 tsk mejram
  • 3 msk sirap
  • aluminiumfolie
Pressgurka
  • 1 slanggurka
  • salt
  • 1 msk hackad persilja
  • 1/2 dl ättika (12%)
  • 1 dl strösocker
  • 1 nypa vitpeppar
Böcklinglåda
  • 5 böcklingar
  • 6 jordärtskockor
  • 3 msk smör
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 msk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 msk ströbröd
  • 2 msk hackad persilja
Ägghalvor med anjovis, räkor, lax och löjrom
  • 2 hårdkokta ägg
  • 1 ansjovisfilé
  • räkor
  • 1 skiva rökt lax
  • löjrom
Lägg till i inköpslistan