Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

30 MIN | Medel

Helstekt sjötunga i vinägrett med medelhavsgrönsaker

Denna snabblagade, helstekta sjötunga i vinägrett med medelhavsgrönsaker är helt underbart god och mättande. Sjötungan försteks och ställs sedan in i ugnen så du kan blanda de nystekta grönsakerna med vinägretten. Avnjut med potatis och citron.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Grönsaker: Skär kronärtskockorna i 4 delar. Skölj och skär tomaterna i halvor. Skär basilikan i strimlor.
  2. Krydda sjötungan med salt och peppar. Vänd fisken i vetemjöl så att det täcker hela fisken.
  3. Sätt ugnen på 70°C.
  4. Stek sjötungorna i en stekpanna med olivolja och matfett på medel till hög värme tills de fått en vacker stekyta, 2-3 minuter på varje sida beroende på storlek. Lägg sedan fisken på smorda plåtar. Sätt in mitt i ugnen ca 6 minuter.
  5. Hetta upp olivoljan i en större sauteuse eller kastrull. Lägg därefter i kronärtskockorna, stek dem i oljan i ca 1 minut. Tillsätt oliverna och tomaterna och fortsätt steka i 1 minut. Ta kastrullen från värmen och tillsätt basilikan och balsamvinägern.
  6. Lägg upp fisken på tallrikar och fördela grönsakerna ovanpå fisken tillsammans med spadet från dessa. Skär citronen i klyftor.
  7. Servera sjötungan med kokt potatis eller ris och citronklyftor.

Tips

Det går lika bra med annan fisk så som t ex hälleflundra eller torskrygg. Be fiskhandlaren att skära fisken i portionsbitar, 3-4 cm i tjocklek. Tänk på att 150-160 gram/person räcker väl på filéer.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 4 hela sjötungor (klippta och flådda eller filéer)
  • salt och peppar
  • vetemjöl
  • 1/2 dl olivolja
  • 50 g smör eller margarin
  • 1 citron
Medelhavsgrönsaker
  • 10 marinerade kronärtskockshjärtan
  • 16 normalstora cocktailtomater
  • 1 dl färsk basilika
  • 1 dl extra virgine olivolja
  • 2 dl svarta oliver utan kärnor
  • 2 msk balsamvinäger
Lägg till i inköpslistan
Stå inte vilsen i butiken igen!