Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Helstekt purjolök med brynt hollandaise

Denna rätt kommer från Fotografiska museets restaurang i Stockholm, men är anpassat för hemmaköket. Purjolök får massor med smak när den rostas hel i ugnen. Det gröna används till en god stuvning och till slut toppas alltihop med en smörig och len hollandaisesås.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2017
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skölj och skär av det gröna på purjolökarna. Strimla det fint.
  3. Lägg den vita delen i en oljad ugnsform. Krydda med salt. Rosta i ugnen i ca 30 minuter (helst ska innertemperaturen vara 93°C). Vänd efter halva tiden. Ta ut och skala av de mörkaste bladen.
  4. Äppelsallad: Dela, kärna ur och tärna äpplet fint. Bland med kapris, äppelcidervinäger, olivolja och salt.
  5. Koka den strimlade purjon i lättsaltat vatten ca 2 minuter. Häll av.
  6. Hollandaise: Bryn smöret. Mixa ihop ägg, äggula och vinäger med en stavmixer. Tillsätt det brynta smöret under mixning och mixa till en slät hollandaisesås. Smaka av med salt.
  7. Blanda de kokta purjostrimlorna med ca 1 dl av såsen (för 4 port) till en lätt stuvning.
  8. Dela ev de bakade purjolökarna och värm i lite smör och vatten.
  9. Servera purjolökarna med den stuvade purjolöken, äppelsalladen och resten av hollandaisen.

För alla

Fri från gluten. Innehåller ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfritt: ersätt smör med mjölkproteinfritt matfett.


 

Ingredienser

Portioner: 4
  • 2 stora purjolökar (à ca 400 g)
  • 1/2 tsk salt
Äppelsallad
  • 1 svensk sötsyrligt äpple (t ex Åkerö)
  • 4 msk kapris
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 4 msk olivolja
  • 1 krm salt
Hollandaise
  • 250 g smör
  • 2 små rumsvarma ägg
  • 1 rumsvarm äggula
  • 1 1/2 msk äppelcidervinäger
  • svartpeppar
  • salt
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2858 kJ / 684 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept