Helstekt purjolök med brynt hollandaise
Denna rätt kommer från Fotografiska museets restaurang i Stockholm, men är anpassat för hemmaköket. Purjolök får massor med smak när den rostas hel i ugnen. Det gröna används till en god stuvning och till slut toppas alltihop med en smörig och len hollandaisesås.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2017
Ingredienser
4 portioner
2 stora purjolökar (à ca 400 g)
1/2 tsk salt
Äppelsallad
1 svensk sötsyrligt äpple (t ex Åkerö)
4 msk kapris
2 msk äppelcidervinäger
4 msk olivolja
1 krm salt
Hollandaise
250 g smör
2 små rumsvarma ägg
1 rumsvarm äggula
1 1/2 msk äppelcidervinäger
svartpeppar
salt
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2858 KJ / 684 kCal
Fett68 g
Salt3.85 g
Kolhydrater12 g
Protein6 g
Kommentar
Väldigt smarrigt! Gjorde 4 portioner till 2 personer. Då får man en purjolök var. Går att halvera mängden hollandaisesås samt halvera mängden äppelsallad. Då får man en perfekt lyxig måltid!
Nicklas
2020-11-20