Helstekt oxfilé med gorgonzolatäcke
Mästerlig helstekt oxfilé med gorgonzolatäcke gör succé på nyårsfesten! Rätten är fullkomlig både till smak och utseende. Servera med senaps- och kantarellpotatis.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2007
Ingredienser
6 portioner
Oxfilé med gorgonzolatäcke
1 1/2 kg oxfilé
1 tsk salt
2 krm peppar
1 msk smör eller margarin
300 g haricots verts (bönor)
3 msk finhackad schalottenlök
2 msk balsamicovinäger
ca 200 g gorgonzola
Sås
150 g gorgonzola
3 dl grädde
1 msk konc kycklingfond
För alla
Läs noga ingredienserna i buljongtärningen annars är rätten är fri från gluten och ägg men innehåller mjölk och laktos.
Gör laktos- och mjölkfri: byt smör mot olja eller mjölkfritt margarin. Ersätt gorgonzolan med något mjölkfritt ostalternativ, sojaost eller tofu. Byt grädden mot tex havrebaserad gräddersättning från Oatly eller Go Green.
Gör så här
Tips
När termometern visar 55°C är filén röd inuti,
vid 60°C rosa och vid 65°C genomstekt.
vid 60°C rosa och vid 65°C genomstekt.
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Enkelt och väldigt gott tillsammans med Senaps- och kantarellpostatisen. Kunde förberedas i god tid och göras färdig i ugnen när gästerna kommit. Jag kommer att använda receptet igen.
Ulla
2008-01-22Var ska crema di balsamica användas står inte i själva recepet. Jag tog förgivet att det skulla vara där det stod balsamvinäger i grönsakerna god fortsättning
Annica
2008-01-02