Helstekt marulksfilé med polenta och svamp

Betyg 1.3 av 5.
3 personer har röstat
2
Helstekt marulksfilé med polenta och svamp

För en lite lyxigare och mer avancerad middagsrätt så pröva helstekt marulksfilé med polenta och svamp. Med ingredienser som marulksfilé, pancetta, polentagryn, svamp, vitlök och rosmarin får du en härlig smakupplevelse!

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2002

Helstekt marulksfilé med polenta och svamp

Ingredienser

6 portioner
1 l  vatten
2 1/2 dl  polentagryn
1 tsk  salt
1 msk  olivolja
1 - 1 1/5 kg  marulkfilé (MSC-certifierad)
200 g  pancetta i tunna skivor (går även bra med bacon eller parmaskinka)

Såsen

400 g  färsk svamp t ex shiitake, ostronskivling eller karljohansvamp
1   vitlöksklyfta
1 - 2 msk  olivolja
3 - 4 dl  vätska (kalvfond eller svampbuljongtärning + sky från marulken)
1   rosmarinkvist
1 tsk  majsstärkelse
salt och peppar

För alla

Läs ingredienserna på kalvfonden, i övrigt är rätten fri från gluten och ägg.
Gör laktos- och mjölkproteinfri: använd inte kalvfond från flaska om du inte tål mjölk.

Gör så här

Tips

Beräkna tiden i ugnen genom att mäta tjockleken med hjläp av linjal, lägg en kniv vinkelrätt mot linjalen på filéns tjockaste ställe: 3 cm = 25-30 minuter, 4 cm = 40-35 minuter, 5 cm = 35-40 minuter.
Receptet är provlagat för 4 portioner men passar även för 10 bufféportioner.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 1.3 av 5.
3 personer har röstat

Kommentarer

Seg fisk o smaklöst tyvärr inget jag gör om

Elisabeth

2021-03-13

Jag prövade detta recept för det innehöll en spännande blandning av kött och fisk. Besvikelsen blev dock ganska stor. Marulk är en alldeles för välsmakande fisk i sig för klara blandningen av pancettan och svampsåsen. Sej borde vara en bättre fisk för detta recept. Även om man byter pancettan (som har en mycket speciell smak) mot bacon blir dominansen än större. Svampsåsen med kalvfond får också en alltför tydlig prägel och fiskens underbara smak försvinner. Polenta var dock ett både kul och annorlunda tillbehör som med fördel kan användas i många sammanhang. Varför inte panera marulken i färskriven parmesan och byt svampsåsen mot sås gjord på fänkål o morötter kokta i vitt vin och gör såsen efter grönsakerna är färdiga.

Fredrik

2007-10-20

Testa liknande recept

Kalvytterfilé med örter, pistage och kronärtskockssås
Betyg 3.6 av 5.
33 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Bakad brie i bröd
Betyg 4.7 av 5.
11 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Äkta carbonara utan grädde
Betyg 4.1 av 5.
303 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Grapefruktdrink med rosmarin
Betyg 4.8 av 5.
4 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Aperitivo
Betyg 4.8 av 5.
10 personer har röstat
Under 15 min att tillaga
Oliver i citron och rosmarin
Betyg 3 av 5.
7 personer har röstat
Under 15 min att tillaga