Helstekt marulksfilé med polenta och svamp

2
1
Helstekt marulksfilé med polenta och svamp

För en lite lyxigare och mer avancerad middagsrätt så pröva helstekt marulksfilé med polenta och svamp. Med ingredienser som marulksfilé, pancetta, polentagryn, svamp, vitlök och rosmarin får du en härlig smakupplevelse!

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2002

Helstekt marulksfilé med polenta och svamp

Ingredienser

6 portioner
1 l
vatten
2 1/2 dl
polentagryn
1 tsk
salt
1 msk
olivolja
1 - 1 1/5 kg
marulkfilé (MSC-certifierad)
200 g
pancetta i tunna skivor (går även bra med bacon eller parmaskinka)

Såsen

400 g
färsk svamp t ex shiitake, ostronskivling eller karljohansvamp
1
vitlöksklyfta
1 - 2 msk
olivolja
3 - 4 dl
vätska (kalvfond eller svampbuljongtärning + sky från marulken)
1
rosmarinkvist
1 tsk
majsstärkelse
-
salt och peppar

För alla

Läs ingredienserna på kalvfonden, i övrigt är rätten fri från gluten och ägg.
Gör laktos- och mjölkproteinfri: använd inte kalvfond från flaska om du inte tål mjölk.

Under 60 minuter

Gör så här

Tips

Beräkna tiden i ugnen genom att mäta tjockleken med hjläp av linjal, lägg en kniv vinkelrätt mot linjalen på filéns tjockaste ställe: 3 cm = 25-30 minuter, 4 cm = 40-35 minuter, 5 cm = 35-40 minuter.
Receptet är provlagat för 4 portioner men passar även för 10 bufféportioner.

Vad tyckte du om receptet?

2

Kommentar

Fredrik

10/20/2007

Jag prövade detta recept för det innehöll en spännande blandning av kött och fisk. Besvikelsen blev dock ganska stor. Marulk är en alldeles för välsmakande fisk i sig för klara blandningen av pancettan och svampsåsen. Sej borde vara en bättre fisk för detta recept. Även om man byter pancettan (som har en mycket speciell smak) mot bacon blir dominansen än större. Svampsåsen med kalvfond får också en alltför tydlig prägel och fiskens underbara smak försvinner. Polenta var dock ett både kul och annorlunda tillbehör som med fördel kan användas i många sammanhang. Varför inte panera marulken i färskriven parmesan och byt svampsåsen mot sås gjord på fänkål o morötter kokta i vitt vin och gör såsen efter grönsakerna är färdiga.

Testa liknande recept