Helstekt marulksfilé med polenta och svamp | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Avancerad

Helstekt marulksfilé med polenta och svamp

För en lite lyxigare och mer avancerad middagsrätt så pröva helstekt marulksfilé med polenta och svamp. Med ingredienser som marulksfilé, pancetta, polentagryn, svamp, vitlök och rosmarin får du en härlig smakupplevelse!

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2002
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Koka upp vatten till polentan. Roberto använder mer vätska än vad som står på paketet. Han vill att den ska koka ihop sakta och tjockna under omrörning. Häll polenta, salt och olivolja i vattnet. Sänk värmen och rör tills polentan tjocknar. Beräkna 10-15 minuter.
  2. Häll upp den i en vattensköljd form med höga kanter. Låt den svalna och stelna. Tryck med stickmått ut små fina rundlar. Beräkna 2 per person. Vid servering grillas de eller värms i ugnen.
  3. Sätt ugnen på 200°C. Krydda fisken med salt och peppar runt om. Täck fisken med tunna skivor av pancetta. De får gärna ligga omlott.
  4. Stek fisken hastigt i stekpanna. Tillaga marulken i ugn, ca 20 minuter. Låt den gärna vila en stund och skär den sedan i skivor.
  5. Skiva svampen. Skiva vitlöken.
  6. Fräs vitlöken i olivolja tillsammans med en kvist rosmarin. Ta upp kvisten när oljan tagit smak. Tillsätt svampen. Låt den fräsa i ett par minuter. Späd sedan med buljong/spad från fisken. Red med maizenastärkelse utrört i kallt vatten.
  7. Smaka av såsen med salt och peppar, samt gärna lite extra rosmarin.

För alla

Läs ingredienserna på kalvfonden, i övrigt är rätten fri från gluten och ägg.
Gör laktos- och mjölkproteinfri: använd inte kalvfond från flaska om du inte tål mjölk.

Tips

Beräkna tiden i ugnen genom att mäta tjockleken med hjläp av linjal, lägg en kniv vinkelrätt mot linjalen på filéns tjockaste ställe: 3 cm = 25-30 minuter, 4 cm = 40-35 minuter, 5 cm = 35-40 minuter.
Receptet är provlagat för 4 portioner men passar även för 10 bufféportioner.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 1 l vatten
  • 2 1/2 dl polentagryn
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • 1 1/5 kg marulkfilé
  • 200 g pancetta i tunna skivor (går även bra med bacon eller parmaskinka)
Såsen
  • 400 g färsk svamp t ex shiitake, ostronskivling eller karljohansvamp
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 4 dl vätska (kalvfond eller svampbuljongtärning + sky från marulken)
  • 1 rosmarinkvist
  • 1 tsk maizenastärkelse
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan