Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

30 MIN | Medel

Hasselnöts- och muscovadofudge

Härlig fudge på rostade hasselnötter och muscovadosocker! Tips: Lägg muscovadofudgen i små påsar, knyt ett snöre runt och ge bort som julklapp- kommer garanterat att uppskattas!

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2011
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 45 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Rosta hasselnötterna i en torr och het stekpanna tills skalet spricker. Lägg dem i en kökshandduk och gnugga loss skalet.
  2. Grovhacka nötterna.
  3. Smält smöret i en kastrull. Rör ner alla övriga ingredienser utom nötterna. Rör tills sockret smält.
  4. Koka upp och låt koka tills smeten är ca 122°C (använd termometer, har du ingen så gör ett kulprov, se Tips nedan). Rör då och då.
  5. Ta kastrullen från värmen. Vänd ner de hackade hasselnötterna.
  6. Ställ kastrullen i kallt vattenbad ca 5 minuter.
  7. Rör smeten väl med en träslev tills den blir trögflytande.
  8. Häll upp i en smord form, ca 15 x 20 cm (för 45 st). Låt svalna.
  9. Toppa med flingsalt och ställ kallt. Skär i bitar.

För alla

Fri från gluten och ägg. Innehåller mjölkprotein.
Gör laktosfri: använd matfett, grädde och yoghurt utan laktos.

Tips

Gör ett kulprov för att kontrollera om fudgen är färdig. Det gör du genom att droppa lite smet i ett glas med kallt vatten. Går smeten att forma till en kula är fudgen klar.

Hemligheten bakom en bra konsistens på fudge är det kalla vattenbadet på slutet och att röra smeten ordentligt med en träslev.

Ingredienser

Portioner: 45 st
  • 150 g rostade hasselnötter
  • 200 g smör
  • 5 dl mörk muscovadosocker
  • 5 dl socker
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 1/2 dl matyoghurt (10 %)
  • ca 1 tsk flingsalt
Lägg till i inköpslistan