Harissamorötter med couscous och tahini

Mjukbaka morötter och rödlök tillsammans med chilipasten harissa och spiskummin. Blanda med couscous, avokado, mynta, sötmandel och russin i en lyxig skål med heta influenser från Nordafrika! En apelsinspetsad tahinidressing blir pricken över i.
Ett recept från:
Buffé nr 6, 2016

Ingredienser
4 portioner
600 g morötter (gärna olika färger)
2 rödlökar
1 tsk spiskummin
1/2 - 1 msk harissa
3 msk olivolja
1 tsk salt
4 avokado
6 dl kokt couscous (gärna fullkorn)
1/2 dl strimlad mynta
1 dl hackade, rostade sötmandlar
1 dl russin (gärna gula)
Tahinidressing
3/4 dl tahini (sesampaste)
1/2 dl färskpressad apelsinjuice
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 1/2 tsk lönnsirap
salt
Gör så här
00:40:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
10 stDen här rätten har under de senaste fyra åren varit en favorit hemma hos mig. Den passar till vardag som fest, till allätare och veganer, som lunch, middag och matlåda. Här kommer lite tips efter att ätit denna otroliga rätt oändligt många gånger: - Det går utmärkt att skippa avokadon! Det är lika gott utan den! - En-två nävar bladspenat passar utmärkt i. - Undvik att använda rå rödlök, det blir för bitigt i smaken. Den ska bli söt och god i ugnen. - Gör gärna lite extra av dressingen, den är så himla god. Blandas med fördel direkt i en burk med lock och kan skakas färdig. - Rätten gör sig bäst på ett stort fat istället för att fördela i skålar. Lägg upp couscous, rostade grönsakerna, russin, dressing, mandlar och mynta på toppen. - Vill man ha något extra proteinrikt i så passar kikärtor som rostar med i ugnen bra. TACK ICA FÖR DETTA OTROLIGA RECEPT!
Adelie
Hej Adelie! Kul att du gillar receptet! Harissa är en av mina favoriter med. Hälsningar Niclas
ICA-köket
Väldigt gott! Grönsakerna blev väldigt krispiga, nästan lite för mycket. Att sänka tempen kan vara en lösning. Avokadon gör rätten något krämig. Vi gjorde mer dressing så det inte blir för torrt.
Inga
En favorit till grillat. Sötpotatis funkar fint som tillägg till morötterna 👍
Frank
Avocado är inte en klimatsmart grönsak! Den odlas på varma torra platser och kräver mycket konstbevattning. Den är dessutom känslig för stötar under transport och blir fort dålig = mycket svinn! Kan ni ge ett annat alternativ som är mera klimatvänligt?
Bo arne
Såååååå gott. Vegetariskt när det är som bäst.
Per
Supergod sallad! Ett tips med tahinidressingen är att först vispa tahinipasta, vitlök och apelsinjuice (ev. Lite vatten) tills den ljusnar. Spä ut med vatten och gräddfil/creme fraiche, lite i taget och fortsätt vispa. Smaka av med salt, peppar och sirap/socker/honung. Brukar även ha i lite persilja eller koriander. Jag brukar även lägga till ytterligare grönsaker, utöver morötter och lök, såsom paprika, zucchini, broccoli (eller vad som finns hemma) och toppa med stekt tofu för lite matigare.
Malin
Hej Malin! Tack för detta härliga tips! Hälsningar Michelle
ICA-köket
Oj, hur kunde denna rätt få så höga betyg? Det finns många goda recept här men detta var inte ett av dem.
Jonathan
Dressingen blev mycket konstig. När apelsinsaften tillsattes stelnade tahinin till en fast massa. Den irörda oljan separerade och det hela fick en kolaliknande konsistens. Var generös med harissa, jag tyckte att det blev lite tamt.
Kurt
Hej Kurt! Vad tråkigt att det dressingen fick en konstig konsistens. Det låter som att dressingen skar sig. Det är bra att ingredienserna till dressingen är rumstempererade för bästa resultat. Hoppas att du vill testa receptet igen! Hälsningar Elina
ICA-köket
Väldigt svårt att hitta Harissa så jag gjorde den från grunden istället. I övrigt så tycker jag att rätten är god men att Tahini-dressingen är alldeles för dominerande i smak och borde bytas ut eller drygas ut med något med lite mer syra. Man kan ta i mer apelsin, men det bör vara så mycket som upp till 1 1/2 dl för att det ska sätta smak och bli en dressing som går att ringla över. I receptet som den är så är dressingen mer som en hård kräm och måste spädas ut.
Helen
Jättegod sallad! Varmt rekommenderat.
Siri