Hallon och saltlakritsmarshmallows

Smaksatta julmarshmallows ger både glädje och du blir klar på ett kick. Smält marshmallows och blanda med geléhallon och lakritskross och får på så vis en härlig godissmet. Smeta ut i formen, in i kylen och förbered dig på julgodis som förenar julen med barnens lördagsgodis.

Ingredienser
ca 40 bitar
2 dl florsocker
150 g turkisk peppar
300 g marshmallows
2 påsar geléhallon (à 170 g)
Fler smaker
Salt möter sött
200 g fudge (skuren i bitar)
1 1/2 dl salta hackade jordnötter
Persikosmak
160 g halverade persiko gelegodis
2 dl rostad kokos
1 tsk chiliflakes
Gröna grodor och grönpeppar
25 grönagrodor gelegodis (i bitar, ca 200 g)
2 tsk mortlad torkad grönpeppar
Gör så här
00:02:30
01:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per bit
Näringsvärdet är beräknat per marshmallows, med smaken fudge och jordnötter.
Energi492 KJ / 118 kCal
Fett2.5 g
Salt0.08 g
Kolhydrater22 g
Protein1.6 g
Kommentarer
28 stDet gick betydligt smidigare att använda en pizzaslicer i stället för sax.
Anders
Nästa gång micrar jag geléhallonen lite innan jag tillför resten, eller så köper jag färskare geléhallon. Nu blev det onödigt blandande innan allt löst sig och det blev kladd o jävel. Skottade ur skålen under skratt då det såg ut som att spiderman fångat en rosalätt bajsemoji i en sockerpudrad form. Tack o lov så var jag själv i köket. Löste det genom att pudra florsocker på blaffan och tryckte ut den i formen. Ser sjukt proffsigt ut i formen nu, men det återstår en hel del städning runt om... Får bara hoppas att den inte smakar för mycket salt, för jag har skrattat så tårarna sprutat!
Greger
Supergoda och snabbgjorda! Som andra sagt, det gäller att vara snabb med att sleva ut smeten så fort det bara går. Hjälper om man är två. Jag gjorde en andra omgång med de olika föreslagna smaksättningarna. Mitt tips är att man smälter godiset (geléhallon, persiko) ca 1 min och fudge ca 1,5-2 min innan man smälter ner även marshmallows.
Sara
Vi bytte ut turkisk peppar mot polkagris, supergott 👍
Jimmi
Går dessa att göra i förväg och sedan frysa in?
Wilma
Hej Wilma! Vi har inte provat att frysa in och tina de olika varianterna men det borde inte vara några konstigheter. Hälsningar Lisa
ICA-köket
Vi gör den på spisen. Enklare att kontrollera värmen/kletet.
Eva
En favorit hos alla som smakat dem!! Blir tredje julen i år. Min bror och hans familj samt mamma fick en varsin burk i julklapp förra året och blev så fruktansvärt glada. När det blev tomt fick man höra ”går det att lämna burken och få den fylld igen” 😂 BRA ATT VETA: när man tagit ut smeten från mikron gäller det att vara riktigt snabb och blanda ihop smeten och hälla upp den, för det klibbar ihop väldigt fort! Finns det något tips på vad man kan göra så det inte går så fort? 😉😅
Linda
Halva receptet hade räckt till mig, man gör ju inte bara en sorts godis till jul. Man bör vara 2 pers när man ska hälla upp smeten, det är svårt att hälla ur en stor och varm glasskål och samtidigt få ut smeten; en håller och en drar ut smeten. Jag la ett bakplåtspapper i långpannan och på med florsocker, men jag tänker att en vanlig slät bakplåt hade varit bättre. Det kletade fast på ena sidan. En form tror jag inte alls på. Och sedan får man dela upp smeten lite efter hand. Kanske kyla plåten innan? Men väldigt uppskattat godis!
Elisabet
Den här har jag gjort några år nu. Blir väldigt gott. Mina tips för att lyckas: *Krossa inte allt turkisk peppar till ett fint pulver, utan låt det vara aningen grovkrossat. Det är gott med lite lakritsbitar här och var. *MYCKET florsocker i botten av formen, och ha en bunke med florsocker redo när det är dags att klippa dem i bitar. *När de ska delas i bitar tar man en vass sax och klipper av en remsa från kakan. Sen klipper man den remsan i lagom stora bitar och virvlar runt bitarna i florsocker. Därefter sköljer man av saxen i varmt vatten för att starta nästa remsa med en ren sax. Repeat. En klibbig sax är oduglig, hur vass den än är i grunden. *Glöm att försöka få dem snygga, utan klipp lagom stora bitar som sen får florsocker på alla kanter. Utan florsocker klibbar allt ihop till en stor klump.
Jonatan
Så svårhanterlig!! Hur länge i kylen? Jättesvårt att klippa.... Smaken är det inget fel på i alla fall.
Märit
Hej Märit och ni andra som kommenterat i receptet. När vi provlagat har de stelnat på ca 1 timme i kylen. Vi har även lagt till ett tips om att inte snåla med florsockret, som flera av er skriver. Då blir det lättare att hantera denna kletiga men goda smet. Lycka till. Hälsningar Ulrika
ICA-köket