Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Halländsk laxsoppa

En riktigt läcker laxsoppa fylld med fräscha mättande grönsaker. Koka först en smakrik soppgrund på laxens ben och huvud, tillsätt grönsakerna och lägg i laxköttet strax innan servering. Servera lax- och grönsakssoppan direkt med ett gott bröd.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 1996
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Ta bort gälarna från laxhuvudet. Skär huvud och ben i mindre bitar. Skölj detta i kallt vatten.
  2. Skär morot, lök, purjo och selleri i små bitar.
  3. Lägg laxhuvud och ben i en kastrull. Häll på vatten och vin. Koka upp. Skumma väl. Tillsätt grönsaksbitarna, pepparkornen, lagerblad, salt samt dill- och persiljestjälkar.
  4. Koka försiktigt i ca 30 minuter utan lock. Sila ner buljongen i en ren kastrull. Tillsätt grädden. Koka upp soppan och smaka av. Red den om tjockare konsistens önskas.
  5. Skär laxköttet i tärningar eller strimlor. Lägg dem i den heta soppan. Låt ligga så att de blir lagom kokta.
  6. Skär resten av grönsakerna i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Tillsätt vid serveringen. Garnera med t ex hackad dill och persilja.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 lax (huvud och ben från)
  • 180 g morot
  • 150 g gul lök
  • 100 g purjolök
  • 60 g rotselleri
  • 2 l vatten
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 10 vitpepparkorn
  • 10 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 2 tsk salt
  • 4 dillstjälkar
  • 4 persiljestjälkar
  • 2 dl vispgrädde
  • 400 g laxkött
  • 8 späda morötter
  • 16 sockerärtor
  • 8 salladslökar
  • 4 vita eller gröna sparrisar
Lägg till i inköpslistan