Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Halländsk långkål

Klassiskt, svenskt tillbehör till kokt skinka och stekta köttbullar, ett måste på julbordet! Långkålen blir salt och god med skinkspad, smör och vispgrädde. Kålpannan bidrar med både vacker färg och fantastisk smak.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 (buffé) portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Koka kålen mjuk i skinkspad eller buljong i en gryta ca 20 min.
  2. Ta upp och hacka grönkålen, gärna i en matberedare. Spadet kan sparas som grund till soppa.
  3. Hetta upp matfettet i en gryta. När det är ljusgult och slutat skumma läggs grönkålen i och får fräsa några min.
  4. Häll på grädden och låt puttra utan lock ca 10 min. Smaka av med fänkål, socker, salt och peppar.

Tips

Långkålen är god till skinka, köttbullar, julkorv och revbensspjäll.

Ingredienser

Portioner: 8 (buffé)
  • 1 kg grönkål
  • 5 dl skinkspad eller köttbuljong (tärning + vatten)
  • 2 msk smör eller margarin
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk stött fänkål
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • 1 krm mald vitpeppar
Lägg till i inköpslistan