Halländsk långkål

Klassiskt, svenskt tillbehör till kokt skinka och stekta köttbullar, ett måste på julbordet! Långkålen blir salt och god med skinkspad, smör och vispgrädde. Kålpannan bidrar med både vacker färg och fantastisk smak.

Gör så här
00:20:00
00:10:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
8 stHar lärt mig av äkta Hallänningar att det ska vara sitap,inte socker, och spad från skinkan 😊
Tiina
Sirap. Inte socker.
Tina
Håller med Helen. Jag har aldrig träffat en gallänning som använder socker på stället för sirap. Skinkspadet är också avgörande för smaken
Gerd
Det här är inte ett recept som vi i min familj skulle använda. Det ska vara sirap, salt och peppar i, och mer smör. Och koka inte i vanlig buljong, utan tillför isåfall lite kryddpeppar. Men alla familjer har sitt eget recept 😊
Helen
Som jag fått lära mig är koktiden minst 2 timmar i skinkspad eller i fond på fläskben. Efter kokning kramas vätskan ur samtidigt som kålen formas till bollar c.a 8 cm i diameter. Dessa kan sedan frysförvaras. Vid anrättning gör jag ungefär som receptet ovan. För min egen del använder jag inte fänkål, istället brukar jag ta i en klick sötstark senap. Rätten får inte saknas på det halländska julbordet.
Anita
Underbar rätt till julbordet.
Håkan
Min Morfar var från Halland och har fört ett liknande recept till familj och släktingar. Enda stora skillnaden är att han aldrig använde någon grädde utan bars fräste det i pannan. mmmm så himla gott till skinkan och janssosen.
Hans
Klassiskt hallanskt julrecept som ej kan undvaras på julbordet: Fantastiskt GOTT!
Peter