Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

30 MIN | Medel

Gyllene havsspett

Förgyll fredagskvällen och bjud dina gäster på detta lyxiga, gyllene havsspett. Det går utmärkt att förbereda kvällen innan och går dessutom snabbt att tillaga. Laxen och pilgrimsmusslorna blir en utmärkt kombination med de smakrika kryddorna.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2011
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Trä 2 laxtärningar och 1 pilgrimsmussla (med den platta sidan upp) på varje spett. Lägg på ett fat.
  2. Blanda smöret med gurkmeja, timjan, salt och vitpeppar.
  3. Fördela hälften av smörblandningen på ovansidan av spetten. Strö över ströbrödet. Täck med plastfolie och ställ i kylen.
  4. Sätt ugnen på 225°C.
  5. Skala och skiva lök och vitlök tunt. Fördela lök och vitlök på bottnen av en ugnssäker form. Klicka ut resten av smörblandningen i formen och häll på vinet.
  6. Ställ in formen i ugnen ca 4 minuter. Ta ut och låt svalna.
  7. Skär tomaten i 1–2 cm stora bitar. Lägg tomat och persiljeblad runt om i formen. Täck med plastfolie, ställ kallt. Förbered hit.
  8. Vid servering: sätt ugnen på 225°C, grill.
  9. Lägg spetten med ströbrödssidan uppåt i formen med löken. Ställ in i ugnen ca 10 cm från grillelementet ca 5 minuter.
  10. Ta upp spetten, lägg dem på ett serveringsfat. Skeda skyn med lök, tomater och persilja runt om.

För alla

Gör glutenfri: använd ströbröd fritt från gluten.
Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett och använd mjölkfritt ströbröd.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett och ströbröd.
Gör äggfri: använd ströbröd fritt från ägg.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 500 g laxfilé i tärningar
  • 200 g tinade pilgrimsmusslor
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 msk hackad, färsk timjan
  • 2 krm salt
  • 1 msk ströbröd
  • 1 liten gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 1/2 dl torrt mousserande vin
  • 1 stor tomat
  • 1/2 dl persiljeblad
  • 1 krm vitpeppar
  • träspett (ca 15 cm långa)
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?