Gulbetssoppa med rågbrödssticks och bönröra
Gulbetan är nära släkt med vår vanliga rödbeta, men med något mindre ”järnig” smak. Här får du testa den i en len soppa med pepparrotskräm. Extra vardagslyx blir det med hemrostade brödsticks och bönröra till.
Ett recept från:
Buffé nr 9, 2012
Ingredienser
4 portioner
800 g gulbetor eller rödbetor
3 skivor danskt rågbröd
2 gula lökar
1/2 fänkål
1 l vatten
2 msk konc kycklingfond
1 tsk torkad timjan
2 msk äppelcidervinäger
finskuren rödlök och/eller finskuren gräslök till garnering
3 msk smör
olja
1 tsk salt
1 krm peppar
Bönröra
1 burk cannellinibönor (à 400 g)
1/2 vitlöksklyfta
1 1/2 krm salt
1 krm peppar
Pepparrotskräm
2 1/2 dl kvarg (10 %)
2 msk finriven färsk pepparrot
1 krm salt
1 krm peppar
För alla
Gör glutenfri: använd glutenfritt specialbröd.
Gör laktosfri: ersätt smör med laktosfritt matfett och kvarg med laktosfritt färskostalternativ, t ex kvarg från Valio. Kontrollera bröd och fond.
Gör mjölkproteinfri: ersätt smör med mjölkfritt matfett, använd mjölkfritt, naturellt färskostalternativ. Kontrollera bröd och fond.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden.
Receptet är lagat och kommenterat av Buffés Testlagare 2012.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Har en sojaproteinallergiker hemma, så bönorna ersattes med tunna skivor av isterband. Poppis soppa hos alla!
Maria
2012-08-29Hej Ingela! Prata gärna med din handlare om att ta hem det i sortimentet.
Redaktionen
2012-08-20Har tyvärr sökt gulbetor sedan juni men inte funnit några. Min lokala Ica Maxi tar inte in dem. Synd.
Ingela
2012-08-17