Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Gulbetssoppa med rågbrödssticks och bönröra

Gulbetan är nära släkt med vår vanliga rödbeta, men med något mindre ”järnig” smak. Här får du testa den i en len soppa med pepparrotskräm. Extra vardagslyx blir det med hemrostade brödsticks och bönröra till.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2012
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skär brödet i stavar. Lägg på en bakpappersklädd plåt. Pensla dem runt om med olja. Rosta mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills de fått fin färg och blivit knapriga. Passa noga så de inte bränns.
  3. Skala, halvera och strimla löken. Ansa och strimla fänkålen. Skala och skiva gulbetorna tunt.
  4. Fräs lök och fänkål i 2/3 av smöret i en kastrull/gryta. Tillsätt gulbetor och fräs ytterligare ca 5 minuter.
  5. Tillsätt vatten, fond, timjan och vinäger. Koka upp och låt koka under lock ca 30 minuter tills betorna är mjuka.
  6. Ta från värmen och mixa soppan slät med stavmixer eller i matberedare.
  7. Krydda med salt och peppar. Tillsätt resterande smör i soppan strax före servering. Späd ev med vatten om soppan känns för tjock.
  8. Bönröra: Häll av, skölj och mixa bönorna med finriven vitlök. Krydda med salt och peppar.
  9. Pepparrotskräm: Rör ihop kvarg, pepparrot, salt och peppar.
  10. Servera soppan med en klick pepparrotskräm, rågbrödssticks och bönröra. Toppa med hackad rödlök och/eller gräslök.

För alla

Gör glutenfri: använd glutenfritt specialbröd.
Gör laktosfri: ersätt smör med laktosfritt matfett och kvarg med laktosfritt färskostalternativ, t ex kvarg från Valio. Kontrollera bröd och fond.
Gör mjölkproteinfri: ersätt smör med mjölkfritt matfett, använd mjölkfritt, naturellt färskostalternativ. Kontrollera bröd och fond.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden.

Receptet är lagat och kommenterat av Buffés Testlagare 2012.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 800 g gulbetor eller rödbetor
  • 3 skivor danskt rågbröd
  • 2 gula lökar
  • 1/2 fänkål
  • 1 l vatten
  • 2 msk konc kycklingfond
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • finskuren rödlök och/eller finskuren gräslök till garnering
  • 3 msk smör
  • olja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
Bönröra
  • 1 burk cannellinibönor (à 400 g)
  • 1/2 vitlöksklyfta
  • 1 1/2 krm salt
  • 1 krm peppar
Pepparrotskräm
  • 2 1/2 dl kvarg (10 %)
  • 2 msk finriven färsk pepparrot
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar
Lägg till i inköpslistan

ICA återkallar ICA Wrap med tonfisk Läs mer