Gulbetssoppa med rågbrödssticks och bönröra

1
9
Gulbetssoppa med rågbrödssticks och bönröra

Gulbetan är nära släkt med vår vanliga rödbeta, men med något mindre ”järnig” smak. Här får du testa den i en len soppa med pepparrotskräm. Extra vardagslyx blir det med hemrostade brödsticks och bönröra till.

Ett recept från:
Buffé nr 9, 2012

Gulbetssoppa med rågbrödssticks och bönröra

Ingredienser

4 portioner
800 g gulbetor eller rödbetor
3 skivor danskt rågbröd
2 gula lökar
1/2 fänkål
1 l vatten
2 msk konc kycklingfond
1 tsk torkad timjan
2 msk äppelcidervinäger
finskuren rödlök och/eller finskuren gräslök till garnering
3 msk smör
olja
1 tsk salt
1 krm peppar

Bönröra

1 burk cannellinibönor (à 400 g)
1/2 vitlöksklyfta
1 1/2 krm salt
1 krm peppar

Pepparrotskräm

2 1/2 dl kvarg (10 %)
2 msk finriven färsk pepparrot
1 krm salt
1 krm peppar

För alla

Gör glutenfri: använd glutenfritt specialbröd.
Gör laktosfri: ersätt smör med laktosfritt matfett och kvarg med laktosfritt färskostalternativ, t ex kvarg från Valio. Kontrollera bröd och fond.
Gör mjölkproteinfri: ersätt smör med mjölkfritt matfett, använd mjölkfritt, naturellt färskostalternativ. Kontrollera bröd och fond.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden.

Receptet är lagat och kommenterat av Buffés Testlagare 2012.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

1

Kommentarer

Maria

2012-08-29

Har en sojaproteinallergiker hemma, så bönorna ersattes med tunna skivor av isterband. Poppis soppa hos alla!

Redaktionen

2012-08-20

Hej Ingela! Prata gärna med din handlare om att ta hem det i sortimentet.

Ingela

2012-08-17

Har tyvärr sökt gulbetor sedan juni men inte funnit några. Min lokala Ica Maxi tar inte in dem. Synd.