Gulbetssoppa med rågbrödssticks och bönröra

Gulbetan är nära släkt med vår vanliga rödbeta, men med något mindre ”järnig” smak. Här får du testa den i en len soppa med pepparrotskräm. Extra vardagslyx blir det med hemrostade brödsticks och bönröra till.
Ett recept från:
Buffé nr 9, 2012

Ingredienser
4 portioner
800 g gulbetor eller rödbetor
3 skivor danskt rågbröd
2 gula lökar
1/2 fänkål
1 l vatten
2 msk konc kycklingfond
1 tsk torkad timjan
2 msk äppelcidervinäger
finskuren rödlök och/eller finskuren gräslök till garnering
3 msk smör
olja
1 tsk salt
1 krm peppar
Bönröra
1 burk cannellinibönor (à 400 g)
1/2 vitlöksklyfta
1 1/2 krm salt
1 krm peppar
Pepparrotskräm
2 1/2 dl kvarg (10 %)
2 msk finriven färsk pepparrot
1 krm salt
1 krm peppar
Gör så här
00:10:00
00:05:00
00:30:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
9 stHar en sojaproteinallergiker hemma, så bönorna ersattes med tunna skivor av isterband. Poppis soppa hos alla!
Maria
Hej Ingela! Prata gärna med din handlare om att ta hem det i sortimentet.
Ica-köket
Har tyvärr sökt gulbetor sedan juni men inte funnit några. Min lokala Ica Maxi tar inte in dem. Synd.
Ingela
Min vanliga matbutik hade inte gulbetor och jag hade lite bråttom så det fick bli rödbetor. Jag tycker om lite tjockare soppa så jag tog bara 8 dl vatten och det blev väldigt bra konsistens. Riktigt gott och nyttigt. (Tänk på att så mycket rödbetor ger rödaktig urin dagen efter, alltså inget farligt). Jag kommer att spana efter gulbetor och laga detta igen.
Leena
Enkel och försvinnande god måltid! Det blev hummus istället för bönröra till brödsticksen. Den lena soppan fick en smakförhöjare genom att vi strösslade över grillkryddade, rostade solrosfrön. Detta gör vi garanterat fler gånger!
Anna-karin
Det svåraste var att hitta gulbetan, men det var lite tidigt på säsongen i testande stund. Köpte gulbetor förra året på en lokal odling och åt på det enklaste viset: med smör och citronpeppar. Vill minnas att smaken var lite mildare än rödbetor och tog därför i den här soppan 50/50 rödbetor och blomkål. Soppan blev jättegod! Med de enkla och goda tillbehören kändes det som en god, vitaminboostande och komplett måltid. Det var först efteråt jag tänkte på att det var en vegetarisk måltid (ja, ja nästan) Brödsticksen eller om man vill brödkrutonger gör man jätteenkelt om man har en micro med crispfunktion och därtill hörande crisppanna/form. Blanda bröd, olja och ev salt och kör 3+2 min. Tidsberäkningen i receptet var inte stressande.
Astrid
såååå gott! äter soppa minst en gång i veckan och detta recept kommer definitivt att sparas och återanvändas. pepparrotskrämen var lite skarp i smaken så andra gången uteslöts denna och bönröran dubblades istället. hade även i knaperstekt bacon som lyfte det hela ytterligare.
Annika
Glömde att nämna att jag tror att det skulle fungera utmärkt med knaperstekt bacon som tillbehör om man saknar kött, kanske också lite riven lagrad ost blandat med hackade örtkryddor.
Liselott
Lättlagad och lite udda variant av rotfruktssoppa. Detta är första gången jag testat gulbetor. Brödet och soppan fick dela på en pressad vitlöksklyfta. Kesellan byttes mot crème fraîche eftersom jag inte gillar konsistensen. Kan också tänka mig att sätta en aning chili i soppan men smakerna räcker faktiskt så här. Att det inte blev högsta betyg beror enbart på att det var jättesvårt att hitta gulbetorna.
Liselott