Gulbets- och potatisgratäng | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Gulbets- och potatisgratäng

Byt ut hälften av potatisen i din gratäng mot gulbetor. Lyxa med smulad fetaost och en vällagrad ost på toppen. Tricket för att få gratängen så där perfekt krämig är att först koka potatis och gulbetor i gräddmjölken. Snyggt solgul blir den också!

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2014
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skala potatis och gulbetor. Skär i tunna skivor, ta gärna hjälp av en matberedare.
  3. Skala och finhacka vitlöken. Ansa och skär purjolöken i strimlor.
  4. Koka upp grädde, mjölk och salt i en rymlig kastrull. Lägg i potatis, gulbetor och vitlök. Koka på svag värme ca 10 minuter. Rör försiktigt då och då.
  5. Blanda ner purjolök, smulad fetaost och timjan. Krydda med peppar.
  6. Häll blandningen i en smord, ugnssäker form, ca 20 x 30 cm. Strö över osten.
  7. Ställ in gratängen i mitten av ugnen tills den har fått fin färg och potatisen är mjuk, ca 20 minuter.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 1 kg potatis (fast sort)
  • 500 g gulbetor
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 liten purjolök (à ca 100 g)
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk (3 %)
  • 1 tsk salt
  • 200 g fetaost
  • 1/2 tsk torkad timjan
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 1/2 dl riven lagrad ost (t ex västerbottensost)
  • smör till formen
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2299 kJ / 549 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept