Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

30 MIN | Medel

Grundsås till kött & fågel

Underbar grundsås som smaksätts efter vilket kött eller fågel du ska bjuda på. Den går snabbt att tillaga och är utmärkt till kalvstek, fläskfilé, kycklingfilé eller älgbiff.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och finhacka löken. Fräs den långsamt glansig i smör utan att den tar färg. Pudra över vetemjölet. Rör om och fräs en kort stund till.
  2. Rör ner vin, fond och crème fraiche. Sjud i 5 minuter.
  3. Krydda och smaksätt enligt något av förslagen. Tipstexten är avsedd för 4 port.

För alla

Fri från ägg. Kontrollera fondens innehåll.
Gör glutenfri: byt ut vetemjöl mot majsstärkelse, Maizena.
Gör laktosfri: välj laktosfri crème fraiche samt laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfritt: byt ut crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja). Välj ett mjölkproteinfritt smör.

Tips

Kalvstek: Svartvinbärsgelé ger en traditionell smak till kalvsteken. Ta 1-3 msk efter smak.
Fläskfilé: Avsluta med att röra ner 2-3 msk smakrik gorgonzola eller ädelost.
Kycklingfilé: Avrunda såsen med 1 msk fransk senap, 1 tsk dragon och 1 krm socker.
Älgbiff: Låt 10 enbär vara med från start. Ta upp dem på slutet. Smaksätt med 2 msk gin.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1/2 gul lök
  • 1 msk smör
  • 1 tsk vetemjöl
  • 1/2 dl rött vin
  • 2 msk kalvfond (på flaska)
  • 2 dl crème fraiche
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?