Grundsås till kött & fågel
![Grundsås till kött & fågel](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,f_auto,q_auto,dpr_2,w_710,h_710,c_lfill/v1589267894/Receptsidan/fallback-receptbild-liten.jpg)
Underbar grundsås som smaksätts efter vilket kött eller fågel du ska bjuda på. Den går snabbt att tillaga och är utmärkt till kalvstek, fläskfilé, kycklingfilé eller älgbiff.
![Grundsås till kött & fågel](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,f_auto,q_auto,dpr_2,w_710,h_710,c_lfill/v1589267894/Receptsidan/fallback-receptbild-liten.jpg)
Ingredienser
4 portioner
1/2 gul lök
1 msk smör
1 tsk vetemjöl
1/2 dl rött vin
2 msk kalvfond (på flaska)
2 dl crème fraiche
salt och peppar
För alla
Fri från ägg. Kontrollera fondens innehåll.
Gör glutenfri: byt ut vetemjöl mot majsstärkelse, Maizena.
Gör laktosfri: välj laktosfri crème fraiche samt laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfritt: byt ut crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja). Välj ett mjölkproteinfritt smör.
Gör glutenfri: byt ut vetemjöl mot majsstärkelse, Maizena.
Gör laktosfri: välj laktosfri crème fraiche samt laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfritt: byt ut crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja). Välj ett mjölkproteinfritt smör.
Gör så här
Tips
Kalvstek: Svartvinbärsgelé ger en traditionell smak till kalvsteken. Ta 1-3 msk efter smak.
Fläskfilé: Avsluta med att röra ner 2-3 msk smakrik gorgonzola eller ädelost.
Kycklingfilé: Avrunda såsen med 1 msk fransk senap, 1 tsk dragon och 1 krm socker.
Älgbiff: Låt 10 enbär vara med från start. Ta upp dem på slutet. Smaksätt med 2 msk gin.
Fläskfilé: Avsluta med att röra ner 2-3 msk smakrik gorgonzola eller ädelost.
Kycklingfilé: Avrunda såsen med 1 msk fransk senap, 1 tsk dragon och 1 krm socker.
Älgbiff: Låt 10 enbär vara med från start. Ta upp dem på slutet. Smaksätt med 2 msk gin.
Har du lagat receptet?
Kommentarer
ännu ej testat
Birgitta
2017-04-13Gjorde denna sås till kycklingen vid nyår, alla satt och mumsade av ren matglädje, underbar sås!
Erika
2008-01-05