Skånsk senap

Betyg 3.7 av 5.12 personer har röstat
Receptet har 7 kommentarer
Skånsk senap

Skånsk senap är en variant på grovkornig senap, med ursprung från de skånska slätterna! Den här hemgjorda grova senapen går snabbt att svänga ihop men behöver mogna i kylen innan den serveras till julbordet eller grillkorven, allt efter egen smak.

Ett recept från:
Buffé nr 11, 2024

Två glasburkar med senap och en sked med senap som ligger bredvid.

Ingredienser

ca 3 dl
1 dl gula senapsfrön
1 dl bruna senapsfrön
2 1/2 msk ättiksprit (12%)
3 msk strösocker
1 1/2 tsk salt
ca 2 dl vatten

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

7 st
  • Vill man ha ett sockerfritt alternativ kan man med fördel byta ut sockret mot stevia sweet. I mitt fall föredrar jag också att byta ut det det gula senapsfrö mot enbart brunt och självklart skall man inte använda stavmixer utan bunke och kanonkula, detta skapar en h***etiskt stark senap, underbar till allt. Obs. om ni vill använda den i sås använd bara brunt senapsfrö och vatten.

    Joakim

  • I många recept jag läst sägs det att senapsfrön ska blötläggas över natten/ett par timmar? Behövs inte det menar ni?

    Jacob

    Hej Jacob! Ursäkta aningen sent svar :) Senapsfröna behöver inte blötläggas, senapen behöver lite tid i kylen för att smakerna ska utvecklas och man kan tillsätta mer vatten innan servering om man tycker den är för tjock. Hälsningar Ulrika

    ICA-köket

  • Jag har sparat det här receptet eftersom jag helt håller med Eva här nedanför om hur senapen smakar bäst enligt mig. Jag rekommenderar receptet som Eva fått från sin svärmor, och min pappa från Skåne brukade ha ansvar för att göra såsen med hjälp av ”kanonkula”. Blir superstarkt och supergott, som smakchock eller utblandas i vit sås!

    Elisabeth

  • Jag har inte provat receptet men måste berätta om vår viktiga julsenap, den till lutfisken. Vi har ärvt min skånska svärmors keramikskål med "kanonkula". Däri läggs bruna senapskorn och så sitter man där med skålen i knät och låter kulan rulla runt och runt och krossa kornen. Under tiden fyller ens assistent på med lite vatten tills lagom konsistens fåtts. Inget mer. Denna senap gör lutfiskätandet till en ännu större njutning och är det jag med störst förtjusning tagit till mig av det skånska julbordet. Senapen ska ätas nygjord, håller smaken möjligen till nästa dag. Det går lika bra med mixer, men det är ju fusk.

    Eva

  • Prova med lite Madeira i senapen!

    Anders

  • Instämmer med Patrik. Senapen bilr lite väl torr och smulig utan ytterligare vätska. Man kan ju exprementera med öl och andra drycker.

    Erik

  • Kommer man bara på att blanda i VATTEN(3-4 dl), så att det blir senapskonsistens, så blir slutprodukten helt OK.

    Patrik

Testa liknande recept

  • Honungssenap med timjan
    Betyg 3.5 av 5.14 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Sill med senapskräm och krasse
    Betyg 4.7 av 5.3 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer
    Receptet tar Över 12 timmar att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Picklade rotfrukter
    Betyg 5 av 5.1 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Över 12 timmar att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Picklade rädisor
    Betyg 4.3 av 5.29 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad