Grötbrulée med hjortron och apelsin

2
1
Grötbrulée med hjortron och apelsin

Denna dessert vann i specialklassen i gröt-VM 2017. Grötbuléen är gjord på havrekross och smaksatt med syrlig apelsin och smakrika hjortron. En vacker och god vinterdessert som helst serveras med grädde eller créme fraiche.

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2017

Grötbrulée med hjortron och apelsin

Ingredienser

4 portioner
1 dl
havrekross
1 dl
frysta, tinade hjortron
1 msk
finrivet apelsinskal
1/2 dl
vispgrädde
2 krm
salt

Till servering

4 msk
farinsocker strö
1 dl
vispad grädde eller crème fraiche
1 msk
florsocker

För alla

Innehåller gluten. Fri från ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden mot vispningsbar mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Över 60 minuter

Gör så här

Tips

Ersätt vätskan från de tinade hjortronen med 1–2 msk hjortronlikör (för 4 port).

Vad tyckte du om receptet?

2

Kommentar

Ann

8/27/2018

Väldigt omständligt recept! Går det inte lika br att koka vanlig havregrynsgröt istället för att blötlägga havrekross o koka det i 25 minuter?

Redaktionen ICAse

8/30/2018

Hej Ann! Det går säkert, dock inget vi testat. Receptet kanske är lite krångligt men själva grejen är att det vunnit gröt-VM. Havrekross får också en lite grövre konsistens än havregrynsgröt. Men smakar säkert lika gott att göra på havregrynsgröt som på havrekross. Återkom gärna hur det gick! Hälsningar Michelle

Näringsvärde per portion

Energi 1042 KJ / 249 kCal
Fett 16 g
Salt 0.73 g
Kolhydrater 21 g
Protein 3 g
Läs mer om näringsvärden

Testa liknande recept