Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Grötbrulée med hjortron och apelsin

Denna dessert vann i specialklassen i gröt-VM 2017. Grötbuléen är gjord på havrekross och smaksatt med syrlig apelsin och smakrika hjortron. En vacker och god vinterdessert som helst serveras med grädde eller créme fraiche.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2017
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Blötlägg havrekross i 4 dl vatten (för 4 port) i en kastrull över natten (eller minst 8 timmar).
  2. Koka upp blandningen och låt koka på låg värme ca 25 minuter, rör om då och då. Späd eventuellt med mer vatten under kokningen. Passa så det inte bränner i botten.
  3. Blanda ner 1/2 krm salt (för 4 port) i slutet av kokningen. Gröten ska ha en krämig och fin konsistens, men fortfarande med lite tugg. Låt gröten kallna helt.
  4. Skölj och skrubba apelsinen i ljummet vatten. Blanda ner vätskan från de tinade hjortronen (ca 1/2 dl, för 4 port) och apelsinskalet i gröten.
  5. Vispa grädden och vänd ner i gröten.
  6. Till servering: Sätt ugnen på 250°C övervärme.
  7. Fördela gröten i 4 ugnsfasta portionsformar och strö över farinsocker.
  8. Ställ in formarna högt upp i ugnen, passa noga så att sockret smälter och får färg men inte blir bränt. Alternativt bränn av sockret med en brännare.
  9. Vispa grädde eller crème fraiche med florsocker. Servera genast med grädden eller crème fraichen och hjortron.

För alla

Innehåller gluten. Fri från ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden mot vispningsbar mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Tips

Ersätt vätskan från de tinade hjortronen med 1–2 msk hjortronlikör (för 4 port).

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 dl havrekross
  • 1 dl frysta, tinade hjortron
  • 1 msk finrivet apelsinskal
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 2 krm salt
Till servering
  • 4 msk farinsocker strö
  • 1 dl vispad grädde eller crème fraiche
  • 1 msk florsocker
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 1042 kJ / 249 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept