Grön ärtsoppa med krämigt ägg och krispiga krutonger

174
22
Grön ärtsoppa med krämigt ägg och krispiga krutonger

Du kanske tror att det är svårt att göra ärtsoppa? Men det blir, i princip, inte enklare än så här. Med frysta gröna ärtor, lök, vitlök, grönsaksbuljong och svartpeppar kommer du långt. Toppa med smörstekta krutonger och krämiga ägghalvor. Enkelt och supersmarrigt!

Skriv ut
Grön ärtsoppa med krämigt ägg och krispiga krutonger

Ingredienser

4 portioner
2 tsk rapsolja
1 skalad och hackad gul lök
2 tsk garlic paste eller pressade vitlöksklyftor (2 tsk paste motsvarar 2 pressade klyftor)
600 g frysta gröna ärtor
7 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl crème fraiche
salt
1/2 tsk malen svartpeppar

Tillbehör

2 msk smör
2 skivor bröd i 1 cm stora bitar
4 st krämigt kokta ägg

Dekoration

gröna ärtor

För alla

Läs noga innehållet i pasten och buljongen. Innehåller ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri:  byt ut smör och crème fraiche mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Recept och bild från Santa Maria.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

174

Kommentarer

Therese

2021-10-27

Supergott! Jag har testat att göra det med grädde någon gång men tycker faktiskt att créme fraichen gör sig mycket bättre i den här soppan.

Kim

2021-09-30

Gjorde en variant av detta. Silade och sköljde kidneybönor och lade i skålen innan jag hällde upp soppan. Det blev mer matigt. Körde vispgrädde istället för cream fraîche. Väldigt gott.

Paula

2021-08-22

Väldigt enkelt och bra grundrecept som kan varieras efter smak och tycke. Som jag ser att många också gjort. Här lades det till rejält med chilipulver och ren pepparrot i vid serveringen, utöver en klick Ricotta. Tyckte det behövdes lite mer "sting" då även jag upplevde den lite i sötaste laget.

Testa liknande recept