Grön ärtsoppa med krämigt ägg och krispiga krutonger

Du kanske tror att det är svårt att göra ärtsoppa? Men det blir, i princip, inte enklare än så här. Med frysta gröna ärtor, lök, vitlök, grönsaksbuljong och svartpeppar kommer du långt. Toppa med smörstekta krutonger och krämiga ägghalvor. Enkelt och supersmarrigt!

Ingredienser
4 portioner
2 tsk rapsolja
1 skalad och hackad gul lök
2 vitlöksklyftor
600 g frysta gröna ärtor
7 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl crème fraiche
salt
1/2 tsk malen svartpeppar
Tillbehör
2 msk smör
2 skivor bröd i 1 cm stora bitar
4 st krämigt kokta ägg
Dekoration
gröna ärtor
För alla
Läs noga innehållet i pasten och buljongen. Innehåller ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smör och crème fraiche mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.
Recept och bild från Santa Maria.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
En smarrig soppa verkligen. Tummen upp!
Maria
2023-10-17Gör den med lite mer ärtor (för konsistensens skull) fyra buljongtärningar, kokar med lite lime o cayennepeppar. Toppar med ägghalvorna, lite rökt makrill, lr strimlad parmaskinka, färska sockerärtor o ett par drag med svartpepparkvarnen. Plus en citronklyfta. Soppan behöver lite syra, tycker jag. Blir lite slätstruken 😉 annars. Tar en vitlöksklyfta tillsammans med krutongerna. Annars är soppan gudomlig. 😂
Mats
2023-09-19Helt enkelt en supergo soppa !! Enkel och snabb att göra och en riktig smakbomb ! Anders & ingegerd
Anders
2022-11-07