Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 30 MIN | Medel

Grillad purjolök med skhug, mynta och fetaost

Purjolök gör sig prima på grillen! Speciellt i sällskap av smulad fetaost, mynta och skhug. Skhug är en smakrik sås med anor från mellanöstern. Just denna variant gör du på färska gröna kryddor mixat med peppar, kummin och frisk citron. Gott som tillbehör eller som förrätt ihop med skivat surdegsbröd.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 bufféportioner portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skhug: Rosta svartpeppar, kummin - och kardemummafrön i en het panna tills de börja dofta. Krossa sedan kryddorna i en mortel till ett fint pulver och lägg dem i en matberedare.
  2. Skala och dela vitlöken i grova bitar. Lägg den i matberedaren tillsammans med koriander, persilja, olivolja och havssalt. Mixa allt till en slät sås och låt stå ca 10 minuter.
  3. Pressa citron och blanda ner den i såsen.
  4. Grillad purjolök: Ta ev. bort det yttersta grova bladen på purjolöken. Halvera den på längden, behåll roten och skär bort ”rottrådarna”. Skölj purjolöken noggrant.
  5. Pressa citron och blanda citronsaften med honung, olivolja och salt till en dressing.
  6. Lägg purjolöken på folie och pensla över dressingen. Grilla på indirekt värme tills purjolöken blir mjuk. 
  7. Grillad citron: Olja in gallret med olivolja, skär citronen i halvor och lägg på grillen. Lyft upp purjolöken ur foliet och grilla den samtidigt 4-5 minuter och vänd den ett par gånger under grillningen.
  8. Till servering: Lägg purjolöken på ett fat, ringla över skhugen. Strö över mynta, fetaost och brödet i bitar. Pressa över de grillade citronhalvorna.

För alla

Fri från ägg men innehåller mjölkprotein.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.
Gör laktsofri: välj laktosfri fetaost.

Näringsvärdet är beräknat per bufféportion.

Ingredienser

Portioner: 8 bufféportioner
Skhug
  • 1 tsk hel svartpeppar
  • 1/2 tsk kumminfrö
  • 1/2 tsk kardemummafrön
  • 2 - 3 vitlöksklyftor
  • 2 dl färsk koriander (2 dl motsvarar ca 2 krukor)
  • 1 dl bladpersilja (1 dl motsvarar 1 kruka)
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk havssalt
  • 1/2 citron (1/2 citron motsvarar 4 tsk saft)
Grillad purjolök
  • 2 medelstora purjolökar
  • 1/2 citron (1/2 citron motsvarar 2 msk saft)
  • 1 msk flytande honung
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • ugnsfolie
Grillad citron
  • olivolja (till gallret)
  • 1 citron
Till servering
  • 2 krukor färsk mynta
  • 75 g fetaost
  • 4 skivor surdegsbröd
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1054 kJ / 252 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer