Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Avancerad

Grillad nötbringa med honungs- och sojaglaze, medelhavsbakelse och fondantpotatis

Ett härligt och rejält recept för grillen i sommar! För grillad nötbringa med honungs- och sojaglaze, medelhavsbakelse och fondantpotatis behöver du bland annat kött, potatis, vitlök, rosmarin, zucchini paprika och crème fraiche.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Förberedelser

  1. Lägg köttet i en stor kastrull. Häll på buljong och lägg i en skalad vitlök. Buljongen ska täcka köttet.
  2. Koka upp och skumma av. Koka i två timmar tills köttet är riktigt mört eller nästan lossnar ifrån benet.
  3. Låt köttet kallna i buljongen i minst 5 timmar. Detta kan göras några dagar innan grillningen.

Tillagning

  1. Koka en honungs- och sojaglaze.
  2. Fondantpotatis: Skala och skär potatisen i ca 3 x 3 cm stora kuber. Skala och krossa vitlöken.
  3. Smält smöret i en stor kastrull med rosmarinkvistarna och vitlöken. Lägg ner potatisen, salta och peppra. Låt koka sakta under lock tills potatisarna blir mjuka, ca 30 minuter. Vänd dem efter halva tiden.
  4. Garnering: Skala smålökarna. Lägg dem hela i smöret och låt koka 10-15 minuter tillsammans med potatisen. Värm potatis och lök vid serveringen.
  5. Medelhavsbakelse: Skär zuccinin i 8 skivor på längden, ca ½ cm tjocka. Gnid in skivorna med olja, salta och peppra. Grilla tills de fått en fin färg och blivit lite mjuka.
  6. Dela och kärna ur paprikorna. Gnid dem med olja. Grilla tills skalet är svart. Lägg paprikorna i en plastpåse och låt svalna. Dra av skinnet och ta ut rundlar av paprikan, ca 7 cm i diameter.
  7. Dela auberginerna på längden. Pensla dem med olja på snittytan. Grilla tills de är mjuka.
  8. Gröp ur köttet på auberginerna och hacka det fint. Blanda i vitlök, crème fraiche, citronsaft och timjan. Smaka av med salt och peppar.
  9. Klä 4 stansringar (eller små formar ca 7 cm i diameter, för 4 port) med två skivor zucchini runt kanten på insidan av formen. Fyll formarna med auberginröran. Packa hårt och tryck till.
  10. Vid servering, lyft av ringen (eller om du använder formar, vänd dem försiktigt upp och ner). Toppa bakelserna med en paprikarundel. Servera bakelserna varma eller kalla.
  11. Skär nötbringan i portionsbitar. Grilla köttet över medelvärme i ca 20 minuter och pensla under tiden med honungs- och sojaglaze. Köttet behöver bara få en god grillsmak och bli varmt då det redan är färdigkokt.
  12. Servera nötbringan med fondantpotatisen toppad med löken samt medelhavsbakelsen.

För alla

Kontrollera innehållet på buljongen och glazen. Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri crème fraiche och laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraichen mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja). Välj mjölkproteinfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 kg färsk nötbringa med ben
  • 2 l oxbuljong
  • 3 vitlöksklyftor
  • honungs- och sojaglaze till pensling
Fondantpotatis
  • 4 bakpotatisar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 200 g smör
  • 2 färska rosmarinkvistar
  • salt och peppar
Garnering
  • 16 gula och röda smålökar
Medelhavsbakelse
  • 2 zucchini
  • olja till grönsakerna
  • salt och peppar
  • 2 röda paprikor
  • 2 auberginer
  • 1 finhackad vitlök
  • 1 dl crème fraiche
  • saften av 1/2 citron
  • 1 msk hackad timjan
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer