Grillad lax med potatissallad och tonfiskkräm | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

30 MIN | Medel

Grillad lax med potatissallad och tonfiskkräm

Här leker vi lite med den klassiska italienska rätten vitello tonnato och byter kalv mot lax. Suveränt gott ihop med den pikanta tonfiskröran med kapris. Saltgurka i tunna skivor bidrar med ytterligare sälta i en fräsch potatissallad.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2012
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Potatissallad: Börja med potatissalladen. Skrubba och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten, ca 15 minuter.
  2. Skär cornichons och salladslök i skivor.
  3. Vispa ihop vinäger, pressad vitlök, senap och 3/4 av oljan i en bunke. Vänd ner cornichons, salladslök och örter. Krydda med hälften av saltet och hälften av pepparn.
  4. Dela potatisen. Blanda med dressingen medan potatisen fortfarande är varm.
  5. Tonfiskkräm: Låt tonfisken rinna av, men spara 2 msk spad (för 4 port). Mixa till en grov röra med majonnäs, kapris och sardeller med stavmixer. Späd med spadet om krämen känns för tjock. Smaka av med citronjuice och peppar.
  6. Lax: Krydda laxen runt om med resten av saltet och pepparn. Grilla/stek den i resten av oljan 4–5 minuter på varje sida i en stekpanna. Pressa över citronjuice.
  7. Servera laxen med potatissallad och tonfiskkräm.

För alla

Fri från gluten.
Gör laktosfri: kontrollera innehållet i majonnäsen.
Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i majonnäsen.
Gör äggfri: välj äggfri specialmajonnäs eller använd crème fraiche och smaksätt den ev med lite fransk senap och dragon.

Receptet är lagat och kommenterat av Buffés Testlagare 2012.

Ingredienser

Portioner: 4
Potatissallad
  • 900 g färskpotatis
  • 2 dl cornichons
  • 125 g salladslök
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 dl hackade örter (t ex dill och persilja)
Tonfiskkräm
  • 1 burk tonfisk i vatten (à 185 g)
  • 5 msk majonnäs
  • 2 msk kapris
  • 2 sardellfiléer i olja
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • peppar
Lax
  • 4 bitar laxfilé (à 125 g)
  • 1/2 citron
  • 4 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
Lägg till i inköpslistan

Kupongen är laddad

Färsk laxfilé i bit, vacpack

10 % rabatt

ICA Gott Liv 600 g

Mer info