Grillad lax med potatissallad och tonfiskkräm
Här leker vi lite med den klassiska italienska rätten vitello tonnato och byter kalv mot lax. Suveränt gott ihop med den pikanta tonfiskröran med kapris. Saltgurka i tunna skivor bidrar med ytterligare sälta i en fräsch potatissallad.
Ett recept från:
Buffé nr 6, 2012
Ingredienser
4 portioner
Potatissallad
900 g färskpotatis
2 dl cornichons
125 g salladslök
3 msk rödvinsvinäger
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk dijonsenap
1 dl hackade örter (t ex dill och persilja)
Tonfiskkräm
1 burk tonfisk i vatten (à 185 g)
5 msk majonnäs
2 msk kapris
2 sardellfiléer i olja
1 msk färskpressad citronjuice
peppar
Lax
4 bitar laxfilé (à 125 g)
1/2 citron
4 msk olivolja
1 tsk salt
2 krm peppar
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Jättegott! Men efter att ha läst tidigare recensioner så bytte jag ut cornichons mot grovhackad saltgurka vilket jag kan rekommendera.
Eva-lena
2022-05-28Det var verkligen en smaksensation med grillade laxen samt den helt underbara potatissalladen. Jag bjöd några vänner på den, de gav 10 av 10. Hustrun tyckte att tonfiskröran tog överhanden över laxen. Jag kan tänka mig att nästa gång minska tonfisken med ca 30% samt öka på med en sardell till. Potatissalladen var helt suverän, det var alla överens om. Likaså var det med den grillade laxen. Vi kom på att detta var en förträfflig picnic-rätt, en varm sommardag, då allt kan förberedas innan, Väl ute på picnicen är det bara att servera rätten, linda in den grillade laxen i aluminiumfolie med lite olja, värm laxen sedan på den medhavda engångsgrillen i några minuter, servera samt pressa lite färsk citronsaft över. Nu är det bara att njuta av vårens första picnic. Utan tvekan kommer denna rätta att serveras i vårt kök.
Anders
2012-04-16Receptet var en mycket positiv överraskning! Det blev ett riktigt bröllop i munnen. Maken rynkade på näsan åt tonfiskröran och laxen, och undrade om han kunde steka en korv till istället. Men nej, ska det testas så ska det. Förvånad erkände han att det var väldigt gott. Receptet var lite klurigt och skulle nog ge lite huvudbry för en nybörjare i köket. Det tog längre tid än beräknat att tillaga, men var väl värt att vänta på. Jag gjorde några små förändringar i receptet och bytte ut 2 msk av 5 msk majonnäs mot gräddfil. Hälften av rödvinsvinägern bytte jag ut mot citronsaft. Dessutom fattades det salt i salladen. Jag kan garantera att vi definitivt kommer att laga receptet igen.
Franciska
2012-04-15