Grekisk färslimpa med gurksallad och fetayoghurt

62
9
Grekisk färslimpa med gurksallad och fetayoghurt

Grekisk färslimpa med fetayoghurt är en variant på köttfärslimpa med massor av spännande smaker. Färslimpan får smak av oliver, vitlök och oregano och steks saftig i ugnen. Som tillbehör till denna rätt serveras yoghurt med smak av fetaost som blandats, krispig potatis samt en syrlig gurksallad.

Ett recept från:
ICAs matkasse v 13 2015

Grekisk färslimpa med gurksallad och fetayoghurt

Ingredienser

4 portioner

Potatis

900 g fast potatis
1 msk olja
salt och peppar

Färslimpa

1/2 dl ströbröd
1 dl mjölk
2 vitlöksklyftor
140 g gröna oliver med pimento
ca 500 g blandfärs
1/2 tsk salt
2 krm peppar
1 ägg
1 tsk oregano

Fetayoghurt

150 g fetaost
2 dl matyoghurt

Sallad

1/2 gurka
65 g mangold
1 tsk vitvinsvinäger
1 msk olivolja

För alla:

Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd eller po-fiber.
Gör laktosfri: använd mjölk, fetaost och matyoghurt utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk och matyoghurt mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Byt ut fetaost mot tofu.
Gör äggfri: uteslut ägget.

Gör så här

Tips

Barnknep: Låt gärna barnen vara med och göra färslimporna. De tycker det är roligt att röra och forma med händerna. Tänk bara på att ha nytvättade händer och att inte smaka på rå köttfärs!

Vad tyckte du om receptet?

62

Kommentarer

Rebecca

2022-01-13

Två av tre barn skulle det vara. Jag har tydligen glömt hur många barn jag har. Men av fem personer, var det mycket väl godkänt av fyra.

Rebecca

2022-01-13

Jättegott, även om jag inte är ett stort fan av oliver. Två av fyra barn tyckte att det var jättegott! Enkelt att göra.

Anna

2020-07-17

Uteslöt oliverna, barnen var mycket skeptiska men det blev tomt på faten med kommentaren ”det smakar som köttfärssås, jätte gott”.

Näringsvärde per portion

Energi 3072 KJ / 736 kCal
Fett 41 g
Salt 3.7 g
Kolhydrater 48 g
Protein 40 g
Läs mer om näringsvärden