Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Grekisk färslimpa med fetayoghurt

Spännande variant på köttfärslimpa fullspäckad med smaker från medelhavet! Grekisk färslimpa med fetayoghurt är en mättande och inspirerande rätt där den saftiga färslimpan (med gröna oliver), får sällskap av en smarrig fetaostkräm, tomater i olja och vinäger, samt nykokt potatis.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 13, 2014
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225˚C och sätt in en plåt.
  2. Potatis: Skär potatisen i tjocka skivor och blanda med olja, salt och peppar. Häll ut potatisen på den varma plåten och rosta ca 30 minuter.
  3. Färslimpa: Blanda ströbröd med mjölk och låt det svälla ett par minuter.
  4. Skala och riv vitlöken. Låt oliverna rinna av och grovhacka dem.
  5. Blanda färsen med salt och peppar. Tillsätt ströbrödsblandningen, ägg, oregano, vitlök och oliver. Blanda ordentligt och forma till två limpor (för 4 port). Lägg limporna på potatisplåten och stek med de sista 20 minuterna eller tills innertemperaturen är 72°C.
  6. Fetayoghurt: Smula fetaosten och blanda med yoghurten. Smaka av med peppar.
  7. Tomater: Skär tomaterna i tärningar. Blanda dem med vinäger och olivolja. Krydda med salt och peppar. Hacka persiljan och vänd ner.
  8. Servera färslimporna med potatis, tomater och fetayoghurt.

För alla

Rätten innehåller mjölkprotein.
Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd eller po-fiber.
Gör laktosfri: använd mjölk, fetaost och matyoghurt utan laktos.
Gör äggfri: uteslut ägget.

Klimatanpassa

Lika god blir måltiden om du väljer kycklingfärs istället för blandfärs. Då minskar du klimatpåverkan med 62 %. Du kan även prova att använda en vegetabilisk dryck istället för mjölken och samtidigt minska klimatpåverkan ytterligare.

Ingredienser

Portioner: 4
Potatis
  • 900 g potatis
  • 1 msk olja
  • salt och peppar
Färslimpa
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 2 vitlöksklyftor
  • 140 g gröna oliver med pimiento
  • ca 500 g blandfärs
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 1 ägg
  • 1 tsk oregano
Fetayoghurt
  • 150 g fetaost
  • 2 dl matyoghurt
Tomater
  • 3 tomater
  • 1 tsk vinäger
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 kruka persilja
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3152 kJ / 755 kCal